fbpx
От категория: Каква стана тя

За ползите от вайкането в българската политика

Гергьовден. Държавният глава държи “емоционална реч”, в която ожалва състоянието на армията у нас, все едно то някак случайно и без да забележим е станало такова, каквото е. После бъбри някакви несвързани клишета за храброст, свобода, копия, и накрая взима рязък завой и изпозаплашва всички ни с по­вторение на ужасите от Първата световна война. Тадададааааам! Всичката тази гергьовско-паникьорска храброст се сипе на фона на някаква “морална криза”, която била “факт”, понеже много личен и държавен егоизъм, много нещо. Изобщо, всите сме грешни и всите ке умрем!

Хапнах от този недопечен философски гювеч с елементи на тревожно разстройство и отговор на литературен въпрос, обърсах уста и се озадачих. Да се срамуваме ли, да слагаме противогазите ли или да хващаме копието, не разбрах?

Отидох да си наплискам лицето. И се свестих – мoре, на пленената държава не й трябват храбри граждани, а зашеметени от нов говор мишки, които тичат в кръг.

Именно затова вайкането е основен риторичен похват сред управляващите у нас.

Речописците на Радев познават българската душевност. Тревожният, хленчещ, възмутен президент е точно огледало на народните настроения, люшкащи се объркано от усещането, че сме вечно под обсадата на някакви големи, мистични и неконтролируеми феномени – “тежестта на историята”, “кръстопътя на географията”, “моралната криза”, тинтири – минтири. Така позициониран като излъскана плоскост без никаква лична отговорност, Радев лесно бива припознат като “един от нас” и обикнат като някой, който не си придава важност, но все пак е бащински загрижен за клетото, изстрадало племе. Състраданието е лесно и евтино, лидерството и реформаторството – мозъкоемки, рисковани и… ъъъ, изискващи храброст. Къде ти у сюрмах таквизи ресурси! Да си поплачем. Политическата ехолалия носи стабилност.

Затова и Бойко Борисов често се вайка профилактично – той е оригиналната оплаквачка на българския народ, другото са бледи копия. На Борисов поетическото вдъхновение му иде свише, импровизира блестящо, няма нужда да назубря речи. Всеки път, като се върне от Брюксел, вади звънката лира, подръпва струните и започва да опява своето ходене по мъките и неблагодарния си труд. Епосът на героя, който вечно се щура между краката на великаните, за да измоли подаяния и пощада за бедния народ от лилипути.

Борисовото вайкане затвърждава фолклорната представа, че политиката е лошо, трудно, страшно и изтощително нещо – сиреч, никому няма да се хареса да е на негово място. Той се е жертвал, нали, да си тури главата в торбата и ние трябва да му съчувстваме и да си налягаме парцалите, че ще вземе да се откаже и тогава наистина ще я вапцаме. И Радев, с униформата си, сериозното си лице и умението си да пилотира самолет държи тежко исо на този жален тропар за държавата, която я няма. Президентът дълбае в същата богата литературна жила на политическото вайкане, но от по-мързеливата позиция на церемониален оплаквач на моралното разложение на нацията, който се появява само по големи празници, въздиша и ни повежда във вечния напев: “Ех, спомняте ли си преди тринайсет века какво гордо племе бяхме?”

Мария Спирова, Лондон

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ“

Зимата, макар да се заинати, си замина, овошките разцъфтяха, щъркелите се завърнаха – хей, пролетта дойде! До обявения краен срок – пролетното равноденствие, в редакцията се получиха десетки стихове, разкази, фейлетони, карикатури. Най-добрите от тях бяха публикувани във вестника. В деня след равноденствието редакционната колегия се събра, прочете за втори път изпратените ни творби и единодушно реши, че наградата в конкурса...

Продължете

АЙ – AI – АЙ

Добре, че е науката, та да освободи човечеството от това гайле – да мисли. Мисленето при всички положения е по-опасно за вашето здраве от тютюнопушенето! Доказано е експериментално! Вече напреднахме в двадесет и първия век и можем спокойно да се оставим на създадените от учените машини, притежаващи изкуствен интелект, наричан за краткост „AI“. На български – „АЙ“. И изведнъж всичко ще...

Продължете

ПЪРВОАПРИЛСКО ВЪЗРАЖДАНЕ НА РОДИНАТА

Изборно чудо! Като буен вятър, като пролетна буря политическа партия „Възраждане” отнесе останалите претенденти и е първа политическа сила. Въпреки че предварителните социологически проучвания є определяха четвъртото място, формацията, водена от славния вожд Костадин Костадинов, спечели сърцата, умовете и гласовете на българите. Народът реши: „Възраждане” ще има пълно мнозинство в парламента и ще състави правителство! Край на политическите кризи, край на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име