fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ТВОРЧЕСКИ МЕТОДИ

Седи Щерю пред бутилка гроздова, рови в буркан с туршия и въздиша. Ракията намалява, мъката му – хич! „Тъжно е да си хуморист!“, мисли си той и отваря уърдовски файл на лаптопа. Както всеки ден, и днес трябва да напише поне десет афоризма. Мъдри мисли за вековете. Завещания за идните поколения… Мисли. Дълго. Отчаяно. А в главата му вместо крилати фрази – образа на съседката от горния етаж. Щерю надига бутилката. Щрака напразно с мишката. Линее. За да му дойде музата, са нужни усилията на цял рояк пухкави купидончета, но съседката спи с паник-бутон под възглавницата и около нея и пиле не може да прехвръкне. Камо ли купидонче.

По неволя Щерю заменя импотентното си вдъхновение с обузданата мощ на творческите методи. Подбира поговорка за креативен отскок: „Всяка жаба да си знае гьола“. И започва да твори:

Чрез метода на обект-субектната субституция: „Всеки гьол да си знае жабите“. Записва, осмисля и си бодва от туршийката.

Чрез метода на провербалното взаимо-пенетриране: „Всяка жаба си намира жабаря!“. Намира в буркана карфиолче и го хрупа.

Чрез метода на емфатичното фабулиране с елемент на провербално взаимо-пенетриране: „Колко златни рибки се оказаха крастави жаби!“. Налива си втора ракия и отпива патетично.

Чрез метода на фолклорната зоо-опозиция в семантичните ядра: „По-добре жаба в ръката, отколкото риба в реката!“. Пали евтина цигара, кашля дълго и съзерцава дима.

Чрез метода на протетичното вмятане с обежно-вицов мотив и елемент на провербален паралелизъм: „Всеки жабар си намира жабата – краставата!“. Щерю допива ракията. Вади от хладилника втора бутилка. Сменя табуретката със стол.

Чрез метода на протетичното вмятане с неизбежно-вицов мотив без елемент на провербален паралелизъм: „Всяка тъща да си знае стола – електрическия!“. Доволно потрива ръце. Попадение! Препрочита инвенцията десетина пъти и си представя смеещи се читатели.

Чрез метода на мотивното мигриране ала фабльо: „От всяка жаба принцеса не става!“. Удря сто грама на екс и мисли неудържимо за дупето на съседката.

Чрез метода на литературно-образното екстрапулиране: „Всяка Баба Илийца да си знае кола!“. Издига се в собствените си очи. Минава на уиски.

Чрез метода на абстракт-натуралната метафоризация с разширен синтаксис: „Любовта е като жабата. За да я разбереш, трябва да є направиш дисекция.“. Отваря пакетче с фъстъци и гледа по телевизията репортаж от Вип Брадър.

Чрез метода на злободневно-персонажното трактуване с джендър конотация по Истанбулската конвенция:  „Всеки Азис да си знае пола“. Съобразява, прави компромис и гаси генералски фас. Брои афоризмите отпред назад и отзад напред. Десет броя. Бравос!

Щерю ликува. Подписва се под сентенциите и ги праща по интернет на вестник „Стършел“! „Акъла ще им взема!“, мисли си той. А после ще пусне броя с отпечатаните афоризми в пощенската кутия на онова красиво студенокръвно от горния етаж.. Това обезателно ще я предразположи. И за по-сигурно ще напише хумористичен романс, който ще изпее по радиото. А защо не и в „България търси талант“. Текстът, разбира се – по Фройд.

Петър КРАЕВСКИ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име