fbpx
От категория: Каква стана тя

С вина невинен

Виждали ли сте осъден лекар да лежи в затвора? Ето една от причините да не сте. Темида често ни предлага главоблъсканици със своето отношение към престъпниците, но това, което се случи в Габрово, удря дъното. Защото не става дума за кокошкарско закононарушение на маргинален апаш, а за престъпно деяние на положил Хипократовата клетва медик, който в разгара на Ковид пандемията, заляла света и взела милиони жертви, с лакомията си за печалби застрашава живота на своите съграждани. И не само на тях.

През ноември 2021 година в Габровската районна прокуратура постъпил сигнал за лекар от един медицински център в града. В него се съобщавало, че той от доста време урежда по втория начин всички, които не желаят да се ваксинират, но трябва да имат задължителния документ, защото им е нужен за показване на различни места не само у нас, но и при пътуване в чужбина. Лекарят веднага решавал техния проблем, като срещу заплащане от 300 лева, за което нито издавал касови бележки, нито плащал данъци, снабдявал с фалшиви сертификати лица не само от Габрово, но и от цялата страна.

Прокурорите от държавното обвинение в Габрово първоначално си свършили отлично работата, защото тяхната проверка потвърдила, че това, което пише в сигнала, е истина: „При разследването е установено, че има издадени сертификати за ваксинация, която не е провеждана.“ Тоест – докторът-печалбар действително е снабдявал с лъжливи документи мераклиите да избегнат ваксиниране.

Такива като него продават фалшиви болнични, психотестове, телкове, какво ли още не и към тях не трябва да има милост. Затова следващата стъпка на прокурорите е елементарна: да внесат обвинение срещу фалшификатора в съда и той да получи полагаемата му се присъда за извършеното от него престъпление. Те обаче не го направили. Защото преценили, че деянието на доктора-фалшификатор… „не съставлява престъпление“. Така пише в техните мотиви за прекратяване на производството. А говорителката на Районната прокуратура в Габрово Людмила Рачева дообяснява мотивите на своите колеги: „Това деяние не е нито компютърно престъпление, нито документно престъпление, защото цифровият код на сертификата се генерира от системата, а не от лекаря.“

Странно тълкуване на едно очевидно престъпление. Според прокуратурата обаче такова няма поради две причини. 1. Не е компютърно престъпление, защото лъжливите данни за ужким ваксинация, които обработва компютърът, не си ги е измислил сам, а са вкарани в него от лекаря. 2. Не е лекарско престъпление, защото фалшивите сертификати и цифровият им код не са попълвани саморъчно с химикалка от лекаря, а от компютъра, който му е предоставял изглеждащи като истински, но неистински документи за ужким извършено ваксиниране. Това е все едно фалшификатор на пари да не е виновен, понеже не той, а печатарската машина му изработва фалшивите банкноти. Или пък шофьор, убил на пътя пешеходец, да е невинен, а да е виновна колата му, която го е прегазила.

Прокурор Рачева завършва своето обяснение за оневиняването на фалшификатора в бяла престилка така: „Според разпоредбите в нашето законодателство извършеното не съставлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.“ На същото мнение са и обвинителите от Окръжната прокуратура в Габрово, които потвърждават решението на своите колеги от Районната за прекратяване на делото.

При такова правораздаване човек може само да се моли да не се налага да го съдят в България. Повтаряме още веднъж: прокуратурата прекратява дело срещу медик, след като при собствено разследване сама е установила, че: „Има издадени сертификати за ваксинация, която не е провеждана“. Фалшификати, които той е продавал. Обаче след като сама го е уличила в извършването на престъпление, решава, че това не е престъпление. И няма престъпник. По цял свят за такова нещо се отнемат лекарските права на доктора, само в България – не. Даже името на фалшификатора се крие, защото е невинен. Така било според Наказателния кодекс. Което също не е вярно. Член 312, алинея първа гласи: „Лекар, който снабди някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, се наказва с лишаване от свобода до две години.“

А на населението му остава само да избира кое е по-калпаво у нас: законите или магистратите, които ги тълкуват и /не/прилагат?

Сергей ТРАЙКОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име