fbpx
От категория: Каква стана тя

ПОЗИТАНСКО ЦАРСТВО-11

ЧУМНИ ВРЕМЕНА

Копродукция на Ран Босилек – М. Вешим

 

Драги ми Смехурко,

Нашата баба Корнеляна реши събор да свика на Бузлуджанска поляна. Знаеш, по традиция славна, там ний, позитанци, ходим отдавна, от сто години под букови клони на Идеята правим поклони.

Ама, ще кажеш, днеска де я вашта Идея?

За да не ти додея, братко, ще карам по-накратко. Преди да хванем Балкана, баба ми отправи за лична среща покана:

– Позитанчо – ми рече и захвана по-отдалече. – Знаеш, пише вестник „Дума”, че виелнее по свинете чума.

– Знам, бабо, чух! Истина е, не е просто слух…

– Страх ме е таз зараза по партията да не тръгне като проказа!

Тъй ми баба каза: имала си едно на ума да се бои от пустата чума. Уж за хората е безопасно, но за партиите не е ясно… Тихо и без фойерверки срещу вируса да вземем  мерки!

– Точно на теб съм се спряла, лично теб съм избрала! Ти си сериозен, а не келеш, няма да ме предадеш! Искам от букови клони да направиш санитарни кордони! Да спрем тия зарази, партията ни да се не порази!

Разбрах какво иска от мен Корнеляна: да оградя бузлуджанската поляна. Да спирам ония наши другари, дето напоследък са бабини критикари! За да не литне към микрофона като вирус или олово нечие непредвидено слово!

Баба списък ми връчи на бивши другари, днешни нейни критикари. Ако на Бузлуджа са се качили вече, да ги държа от митинга надалече. На такъв да се дават кебапи и бира, но от трибуната да се изолира!

Смехурко, с раздвоение приех да съм отцепление. Знам, ще кажеш критично, че това  не е демократично. Но във времената чумни да бъдем разумни – ако на баба ни сега възразя, кариерата си ще поразя.

Затуй застанах на пост, лично да огледам всеки наш гост. Изведнъж от шубрака чух сврака да кряка. Странна птица, уж сврака, а пък тя – на два дълги крака. Стройна мадама, а след нея и още двама. Сред буковите листи, маскирали се на социалисти – с червени емблеми и знаци, да мязат на позитанци-юнаци.

Но и да се правят на луди, не могат да ме вкарат в заблуди.

– Стой! – викнах. – Там кой? Нарушавате по закон санитарния ни кордон!

– Свой! – единият каза и картата си показа.

А отдалече другият ми рече:

– Какъв закон за санитарен кордон! Общо взето, сега ще му туря вето!

За малко, Смехурко, да стане голям прецедент – чак тогаз познах нашия президент! Минавал по Балкана уж на туризъм, па се отбил  да се порадва на социализъм. С него беше и Деси, то без първата дама закъде си! Плюс охранено лице едно, охраняващо звено, от служба НСО.

Не да гледа, предложих, на генерала-трибун, а  –  да излезе  на нашта трибуна. Това на баба не пречи, той  хвали я в своите речи!

– Искам, но няма как да съм там качен, по конституция съм равноотдалечен!

Тъй Радев ми рече и изгледа митинга ни отдалече. Скрит в шубраки, далеч от журналистически драки. Че като сензация, драскачите ще го представят пред цялата нация.

По едно време дойде ми на ума да кажа на Радев с една дума:

– Сложи някое вето на чумното време проклето! Не само свинете,  и хората са пред кончина, защото живеем си като в кочина!

Но  рекох, Смехурко, да си трая, па да видим къде ще му е края!

Бъди здрав, постъпвай умно във времето чумно!

Твой приятел  отличен:
Позитанец безличен

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име