fbpx

З-з-з-закономерно

Закономерно – българските плажове пустеят, а пунктовете към Гърция се задръстват от коли. Туристите в Турция се увеличават в пъти, у нас – намаляват.

Предсказвали сме, че това ще се случи – и ето, случи се. Дивото парцелиране, презастрояването, бетонирането, корупцията при издаването на разрешителни за строеж, ламтежът към бързи печалби и тоталната мутризация на морето доведе до това.

Алчни и нагли хора, бабаити без граници – добре ли сте сега, когато хотелите са ви празни, чадърите и шезлонгите ви пустеят и ги няма туристите – стада овци, които да доите и стрижете с олинклузива си?

Очаква ви и друго, което сме предсказвали: идва разруха на кичозните ви хотели, защото ще стърчат празни и пусти, пълни с паяци и прилепи, а не с хора. Това сигурно ще се случи – може би не тая година, може би не следващата… Но ще е в следващото десетилетие.

И когато сетний камък на обхванатия в пламък и разруха хотел-замък се отрони в пепелта…  Тогава може някой български турист да се върне и морето да прегърне.

Още от "Стършел"

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ И ПРЕИНАЧАВАНЕ

Един ден след 6-ти септември, Деня на Съединението, научих от Българското национално радио, че Захарий Стоянов бил „грантаджия”. Разбрах го от разговора на Велислава Дърева в предаването „12+3” с водещия Петър Волгин. Събрала в себе  си „цялата злоба на русороба”, Дърева си измисли някаква своя „история”, за да обяснява днешната ни журналистика. Тръгна от германския канцлер Бисмарк, който  подкупвал медии със...

Продължете

А ЗА МУСКУЛИ ПАРИ ИМА

Президентът Румен Радев пръв се курдиса за снимка с Нургюл Салимова, след като младата ни шахматистка стана втора на турнира за световната купа в Баку. И я награди с поздравителен плакет (няколко формални изречения в рамка), който не може да є послужи за нищо. Така продължи традицията българската държава да се държи като мащеха към двайсетгодишното момиче от търговищкото село Крепча,...

Продължете

ЗИМНИНАТА НА ЛЕЛЯ РАХИЛА

Леля Рахила, ако и да беше главен лаборант седми разряд и член-кореспондент на БАН, във втората половина на всеки август слагаше зимнина. По забележителен начин. Да вземем за пример корнишона – тя няма да отиде на първата сергия в града, а ще отиде при доверен търговец от зеленчуковия пазар в Кърналово. Сетне минава касетките с краставички с ултравиолетова лампа, за да...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"