fbpx
От категория: Каква стана тя

НИЕ НА ВАС, ВИЕ – НА НАС

Стършелово предложение за партийните субсидии

В учебници по икономика има следния парадоксален пример за разплащания:

В едно малко градче пристига чужденец и наема стая в хотела. Плаща с банкнота от 100 долара, но не влиза в стаята, а тръгва да си върши работа. Собственикът на хотела взема 100-те долара и ги занася на месаря, за да си уреди дълга към него. Месарят взема стотачката и отива да плати на хлебаря, на когото дължи 100 долара. С получената банкнота хлебарят отива при проститутката, на която дължи същата сума. Щом получава 100-те долара, дамата веднага  тръгва да плати на хотелиера, на когото има да дава толкова за наем. Хотелиерът прибира 100-те долара в касата, но в тоя момент пристига чужденецът и заявява, че се отказва от стаята – нека да му върнат парите. В крайна сметка чужденецът си получава стотачката и си заминава, но всички в градчето са доволни. Пари няма, обаче  никой никому нищо не дължи.

По същия начин може да се реши и въпросът с толкова обсъжданата субсидия на партиите.

“Стършел” предлага:

Партиите да получават по 10 лева на глас годишно, но да се задължат да плащат на всеки  гласувал по 40 лева.

Така за четиригодишен мандат партиите ще си върнат вложените средства, а пък данъкоплатецът  няма да им е платил от джоба си.

И всички ще са доволни – и партийният елит, и избирателите.

Тогава купуването и продаването на гласове ще изчезне – то няма да е престъпление, а регламент.

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име