fbpx
От категория: Каква стана тя

НАЙ-БЕДНИ, А НЕ ЩЕМ ПАРИ

Фейлетон с горното заглавие излезе в „Стършел” в броя от 14 юни. В него ставаше дума за това, че докато туризмът в съседните ни конкурентни държави преживява златна ера и в препълнените курорти на Турция даже са започнали да правят резервации вече за 2020 година, родните туроператори отчитат сериозен спад в записванията на летовници за българското Черноморие, особено от Русия, Германия, Полша, Скандинавските страни и Балтийските републики.

Причините за отлива на туристи са много и различни, но една от тях е необяснимото и лишено от всякаква логика безразличие на туристическия бранш към купищата пари, които ни предлага Европейският съюз за периода 2014-2020 г. и отказът за тяхното оползотворяване. Например неусвояването на средствата по програми за: развитие на регионалния туризъм; за биоразнообразието на морските защитени зони; на околната среда и водите. Само по последната програма Европа ни отпуска 2 милиарда и 300 милиона лева за подмяна на остарелите ВиК тръбопроводи, за изграждане на пречиствателни станции, както и на контролни системи за наблюдение на чистотата на въздуха и водите. Крайният срок – 2020 година вече чука на вратата, а от цялата тази огромна сума ние сме взели само някакви си 18 процента.

На фона на тази незаинтересованост съвсем логично идва заключението, че водата на българските плажове става все по-мръсна. Това съобщава Европейската агенция по околна среда в своя годишен доклад за качеството на водите в страните от Европейския съюз, който бе публикуван миналата седмица. Според него чистотата на водата за къпане у нас се влошава и България е на предпоследно място сред 28-те страни в общността. След нас е само Полша.

Взети са 816 проби от 95 места за къпане по Черноморското ни крайбрежие, които показват, че от 2015 година насам броят на местата за къпане с отлично качество на водата трайно намалява. През 2015-а Европейската агенция е отчела 67 обекта с чиста вода, а през 2018-а те вече са едва 50. В доклада се отбелязва също така, че броят на местата, които могат да се ползват от туристи за къпане във вътрешността на страната от години е много малък, поради липсата на поддръжка, оттам и на интерес към плажове край реки и други водоеми. В заключение се констатира, че като цяло в България едва 52 на сто от проверените места покриват европейските стандарти. Тоест, в останалите 48 процента плажовете са по родните стандарти – с мръсна вода за плуване. Е, чудно ли е тогава, защо туристите у нас намаляват и предпочитат да летуват по плажове с европейски стандарти? Които съществуват в много страни по света, въпреки, че не са членки на Европейския съюз.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име