fbpx
От категория: Каква стана тя

Не бъркайте в контакта!

И в сметката за тока

Сметките за тока са такъв сложен лабиринт, че освен да си платиш и да поседиш няколко вечери на тъмно в знак на символичен протест друго няма какво да направиш. Но ако седнеш да четеш златната фактурка, ще се ошашкаш от съставните є части. Та значи: освен за ток по дневна и нощна тарифа плащаш и за енергия по върхова тарифа. По тая тарифа плащаш, ако решиш да претоплиш вечерята тогава – между 19 и 22 часа, когато всички нормални хора – кой след работа, кой след училище – са седнали около трапезата. Но освен това, оказва се, плащаш и за: пренос през електропреносната мрежа, достъп до електропреносната мрежа, пренос през разпределителната мрежа за обекти на ниско напрежение, достъп до разпределителната мрежа, цена за задължения към обществото…

(Това е все едно в цената на билета за влака да се включи такса за релсите и траверсите, цена за преминаването по тях, цена за спирането на влака на твоята гара, цена за отварянето и затварянето на вратите, цена за свирката на локомотива…)

Но най-скандалната съставка в цената на тока, което се вижда и от фактурата, e таксата „задължения към обществото“, която плащат фирмите и гражданите на промишлен ток.

Получателят на посочения документ дойде при нас шокиран, защото за тази услуга са му начислени 337,29 лева. Тъй като стойността на цялата фактура без ДДС е 1756,91 лв., той сметнал, че за тези си „задължения“ той трябва да се бръкне с почти 20 на сто от крайната цена.

„Две деца родих, поизучих ги, плащам си сметките и кредита, карам внимателно – с какви още задължения към обществото ме товарят? Тия от енергото не знаят ли, че една последна сламка троши гръбнака на магарето?“, пита човекът с поредния токов удар.

За отпадане на таксата “задължения към обществото” настояват от работодателските организации от средата на миналата година. Предложението е част от проекта за цялостна реформа в енергетиката, които индустрията представи преди време на премиера Бойко Борисов. Той не реагира, защото протест под прозорците му нямаше.

От работодателските организации обясниха, че нормалното е задължението към обществото да не се добавя в сметките ни, а да се поема от бюджета.

От КЕВР обаче не са съгласни. Те обясняват, че средства от добавката влизат във Фонд “Енергийна сигурност”, който компенсира загубите на НЕК заради задължителното изкупуване на скъпия ток от двете американски централи в Маришкия басейн, продаван след това на битовите потребители по занижени цени.

„Що се касае до отпадане таксата задължение към обществото, трябва да се отговори кой ще заплати тази разлика, ако се премахне добавката?“, пита Иван Иванов, председател на КЕВР.

И какво излиза накрая?

Обществото – фирмите и гражданите на промишлен ток плащат „задълженията към обществото“, възникнали в резултат на безумните решения на правителства, на които същото това общество е било работодател…

Но това е диалектически материализъм.

Знаете, че не трябва да бъркате в контакта, защото ще ви удари токът.

Не бъркайте и в сметката за него!

Чавдар ИНЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име