fbpx
От категория: Каква стана тя

ПОЗИТАНСКО ЦАРСТВО-9

ПАРАТА Е В АПАРАТА

Копродукция на Ран Босилек – М. Вешим

Драги ми Смехурко,

Баба Корнеляна, първа сред лидерите позитански, вчера нададе писък кански:

– Позитанчо, чу ли новините –  гадовете тия, режат ни партийната субсидия!

Коварният Бойко пред народа  изказал се бойко, че  премахва  партийното кефче  – ще го съкращава до левче! Гербаджията проклет бил внесъл даже законопроект – решил си на ума: десет пъти да намали въпросната сума!

– Туй по-лошо е от чума! – баба Корнеляна не спира да дума. – Как ще се издържа моят вестник „Дума”? Ами цялостната ми визия, отразявана от партийната ми телевизия? Как ще плащам хонорари на мои другари, млади и стари, партийните ми секретари? Ами на социолози за прогнози –  знаеш ли как големей ставката на Сънчо и Антей! Как сега ще се  явявам  на парад пред партийния си апарат? От такъв удар коварен, апаратът ще е направо попарен!

Така баба кълне, вика, нарежда, но с клетви въпросът не се урежда. Взех една елка и сметнах разхода ни – сделка по сделка. А от резултата направо хванах се за главата – излезе, че ний, позитанци, не политика ще правим, а – таратанци! Вместо като партия да бъдем победни, просто ще ставаме все по-бедни!

– Бабо – рекох – недей се нерви! Все още имаме си резерви! Отдавна не сме партия на бачкери, ние отгледахме си милионери. По милионче от всеки – лесно  ще се намери. Вместо на думи  нека бъдем социалисти на суми! Ти, бабо, например –  можеш да послужиш за пример. Чу ли? Що не дариш единица с шест нули от личната си каса за партийната маса? Ленчето, дето има офшорка, вместо палтенце от норка да носи лека наметка, а разликата – в партийната сметка! Кирчо, който с валута в раница хванаха го на сръбската граница, щом ни тогава  изложи, днес някое евро на „Позитано” да вложи! Ами Гошо от Пловдив, свинаря велик, дето тръгна от кочина, да подхване и той почина: на година по милион в партийния пантеон! Серго Станишев нали е женен за Моника, на която є викат „Милионика”. Да дари някоя сума, а на Моника да издума: скъпа, додето си спала, бълха те е ухапала!

Така да покажем на критици, критички, че червената олигархия е над всички! Щото може това да ни е партийното мото: вместо анархия, да живее нашата  – БСП  олигархия! Нашите „олигарси” (в кавички) – най-честните олигарси от всички!

А баба Корнеляна, цялата в бяла премяна, отвърна ми засмяна:

– Ти, Позитанчо, дете си наивно, пък мислиш се за иновативно! Такава идея при нас не преде – я! Личните ни милиони значи –  не са ни те  за партийни задачи. Знай го от мен, братче – политикът гризач е,  трупа левчета в свойта хралупа – за себе си, не за друг да ги хрупа!

– Тогава, бабо – рекох є вяло, – на Околовръстното продавай своето тяло! Каквото изкараш, с  парата издържай ни апарата! Прави си секси-фото, пускай си тото! Не стане ли по начина – най-стария, опитай с националната лотария!

Баба се стегна, разкърши си торса – аз реших, че тръгва към околовръстната борса.

А тя, Смехурко, вместо с интимни партньори, с разни политици се заговори. От други бои и разцветки, почнаха да плетат тънки сметки. Щом дума е за пари, всички стават едни – и дори, другарчета най-добри.

Врътна баба още няколко телефона, изясни си  финансово фона… И лицето є светна, като екран на смартфона – от висок държавен етаж бе получила положителен инструктаж.

– Няма да ни орежат до левче, продължава си нашето кефче! Най-много на половинка да се смали сегашната картинка. Което не е камък в  позитанската ни градинка!

Зарадва се баба, че ето – пак ще има кинти за БСП-то. За нейната лична визия и за партийната ни телевизия, за вестника ни „Дума” и за каквото още ни дойде на ума!

И на „Позитано” даде банкет, изцяло от субсидията поет. Три дни ядохме, пихме и около баба ни се сплотихме.

Тъй че, Смехурко, ти знай – всичко свърши с добър край. Щом отнася се за пари, политиците братчета стават  дори – леви и десни  другари са най-чудесни. Защото парђта винаги е при апарата.

А на теб и електората желая: поне да свързвате двата края!

 

Твой приятел вечен

Позитанец, апаратчик изпечен

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име