fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

Слънце и паеля

Паеля срещу Копчев: 1:0

Никога не съм харесвал паеля и сега, след няколко дни, прекарани в слънчева Валенсия, с гордост мога да заявя, че я харесвам още по-малко. Има доста разнообразни легенди за това как точно се е появило традиционното валенсианско ястие, но историята, която лично на мен най ми допадна, беше за младата съпруга, която все не успявала да угоди на свекърва си с готвенето, затова един ден събрала всички остатъци от храна в къщата и ги омешала в тава с ориз, докато си мърморела „para ella, para ella” („за нея, за нея”), та оттам – paella. Но все пак да отидеш до Валенсия и да не ядеш паеля горе-долу си е равнозначно на престъпление, затова с приятелката ми си избрахме слънчево крайморско ресторантче, седнахме и си поръчахме. Не след дълго на масата ни се появи огромна кръгла тава с ориз и всякакви морски дарове, безразборно нахвърляни вътре. На пръв поглед изглеждаше ужасно, на втори – също. Събрах смелост, поех си дъх, загребах пълна лъжица парчоляци с ориз и… Беше толкова вкусно, че след пет минути в мен не остана и помен от омразата ми към паелята, а след десет вече се чудех как съм могъл да живея в кулинарна заблуда през всичките тези години. И докато лакомо си глозгах щипка от рак, сервитьорът реши да развали всичо, като донесе сметката. Двойна. Оказа се, че цената за паеля в менюто била на човек, не на порция. Ние бяхме двама, така че вместо обявените 20 евро трябваше да платим 40. Бяхме се хванали в капана точно като рака, чиято щипка все още висеше от устата ми. Жалко, помислих си, а точно бях започнал да харесвам паеля!

Хамон и жълъди 

Валенсия, като типичен испански град, е изпълнена със заведения, които сервират хамон – известната тънко нарязана шунка от свински бут. И ако се съди по рекламните табла отпред, всяко заведение предлага най-доб-
рата шунка в града, а всички останали са мошеници. Оказа се обаче, че автентичният хамон всъщност се крие не из различните ресторантчета, а на съвсем друго място – из градските пазари. Това са места, които няма как да се опишат, защото просто трябва да се усетят – с гъмжилото си от хора, ароматите на подправки и стотиците сергии с висящи бутове. Точно пред една такава сергия застанахме и решихме да си поръчаме сто грама от известната испанска шунка. Любопитно е, че независимо от многобройните туристи, които посещават Валенсия, в града почти не говорят английски. Именно затова поздравихме продавачката с „Hola, senora” и посочихме един от висящите бутове над главата є – Cien gramos, por favor. Дотук добре. Жената обаче кимна и извади кутия с жълъди. Какви са тия жълъди сега, зачудих се и размахах пръст – не жълъди, не, бут, бут, и посочих към хамона. Тя кимна отново, направи знак, че е за ядене и тикна жълъдите пред нас. Хмм, явно преди да опита истински хамон, човек по традиция трябва да яде жълъд, помислих си аз и точно се пресегнах да си взема един (като се чудех да го смуча ли, да го дъвча ли), когато другият продавач от сергията се появи и ни обясни на английски, че сме си избрали от най-скъпия хамон, защото съответното прасе било хранено само с жълъди. Ех, казах си, за малко и аз да хапна няколко жълъда и да взема да си покача цената.

Сухата река, испански вариант

Във Валенсия човек може да се впечатли от много неща – като почнем от най-големия аквариум в Европа (Океанографик), минем през Биопарка (зоологическата градина, в която част от животните – предимно тези, които не могат да изядат посетителите, се разхождат свободно) и стигнем до Стария град с многобройните му тесни улички, които водят до слънчеви площади с кафенета, предлагащи сангрия и тапас. Това обаче, което най-силно ме впечатли в този морски град, беше река Турия – и не защото минава през цяла Валенсия, а напротив – именно, защото не минава. През 1957, след огромно наводнение с десетки жертви, властите на града решават да отклонят реката към Средиземно море и да превърнат коритото є в парк. Така днес, 60 години по-късно, река Турия всъщност е парк Турия – над 1,8 млн. квадратни метра зеленина, пълна с фонтани, игрища за футбол, ръгби и бейзбол, пътеки за бягане и велоалеи. И докато се шляех из парка, внезапно се замислих – какво ли би станало ако целият този зелен оазис попадне в ръцете на някой български кмет? Колко ли разрешителни за строеж би издал в минута? А в секунда? Трябваше колкото се може по-бързо да отпъдя тези мрачни родни мисли, все пак бях на почивка. Затова веднага закрачих към близкото кафене, където в сянката на висока палма реших да се утеша с една испанска бира. Помогна. Затова побързах да се утеша с още една.

Деян Копчев

София – Валенсия

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име