fbpx
От категория: Каква стана тя

Музикално ГМО

Родната публика е непретенциозна в музикално отношение. Пуснеш й кючек – щрака с пръсти, чуе ли Веселин Маринов – рони сълзи, ако пък зазвучи Слави Трифонов, в сърцата й потрепват нотки на национална гордост.

Страшно обаче става, когато се смесят музикалните жанрове. „Криско и Филхармонията: Трибют към българската музика“ – това е името на най-новия проект на диригента Левон Манукян, който разбуни духовете още с появата си.

В рамките на начинанието рапърът Криско ще изпълнява подбран репертоар от емблематични поп и рап песни от последните 20 години в българската музика под съпровода на симфоничен оркестър.

Всъщност прави са инициаторите, ако се замислим за тази жан­рова кръстоска, името трибют е най-подходящо. С трибютите предимно отдаваме почит към някой покойник. В случая явно се визира българската музика.

През юни Криско и Филхармонията ще обиколят страната, за да покажат нагледно как аджеба се смесват класиката и родния рап. Потърпевшите от това музикално ГМО градове ще бъдат  Варна, Бургас, Плевен, Пловдив и Добрич. Очаква се разностилие и в публиката. От една страна – побелели отколешни почитатели на класическата музика, от друга – пъпчиви тийнейджъри фенове на Криско.

Какво ли ще се роди от тази амалгама? Докато Криско рапира: „Запознахме се вчера – с тази хубавела, номера не мина да остане по дантела. Удари ме циклона, удари ме хормона, с 300 зора й взех само телефона“, залата в един глас ще припява: „Лъже ме в очите и пак и се обаждам, бавно ми танцува и вече се предавам. Шапка ти свалям, шапка ти свалям, шапка ти свалям“.

Сваляме им шапка на Криско и на диригента Манукян – успяха да обединят публиката! Разбира се, всичко това на гърба на музиката. Тя, милата, през вековете е изтърпяла какво ли не, един Криско с една Филхармония все ще понесе.

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име