fbpx
От категория: Каква стана тя

Четиридесет лева премиерска милост

Правителството за пореден път усмихна беззъбите усти. По 40 лева към пенсията взимат всички пенсионери, които всеки месец се редят за до 348 лв. „държавна субсидия“. Плащането на надбавките започна на 8 април, на 22-ри того е крайният срок – кой взел – взел.

За Великден към зелената салата милион триста и двадесет хиляди хора от третата възраст ще добавят агнешка плешка.

Колко хубаво, ако сред тях е и баба ви. Е, да, де, ще кажете вие от IT сектора и от кол центровете, дето прибирате по няколко хилядарки – тези надбавки са подигравка с побелелите коси.

Я помислете пак. При минимална пенсия от 207 лв. тези пренебрежими за вас, юпита-дупита, 40 лв. са над 20% увеличение за Христовото възкресение. Така че за баба ви това си е цяло състояние. Все едно вашия началник към заплатата от 2000 лева да ви притури за Великден още 400 лв. Малко ли е?

А като баба ви – с пенсия до 250 лв., са 319 хил. души в страната.

Та, значи, баба ви с усмивка ще сложи агнешкото върху зеленета салатка и пак ще рече: „Айде за последно да си полежи на полянката“.

А може вместо агнешко да купи от евтината немска верига шоколади – та това са кажи-речи 50 броя фин млечен. Забелязал съм, че бабите много обичат шоколад. Затова нямат и зъби.

Ама вие, нали сте интелигентни, пак ще се заядете откъде ще дойдат тези над 50 млн. за Великденските добавки към пенсиите. Ще ви кажа – от вездесъщия бюджетен излишък. Ей тука му е цаката.

Както знаете, всяка година бюджета на държавата се планира с дефицит между 0,3-0,5%. А преизпълението винаги е около 1,5 млрд. лв. и вместо да се запуши дупката, парите се разпределят лично от Бойко Борисов зад гърба на парламента.

А как точно се прави финтифлюшката ли? Ами планират се пари за капиталови разходи – за пътища, улици, читалища, училища и болници, които обаче не се изразходват, икономисват се.

Е, ще кажете вие, юпита-дупита, това не е никак честно. Ами не е, защото парите в бюджета са от вашите данъци. И те са, за да се плати на тези, които не произвеждат нищо, което може да се продаде – учители, полицаи, военни. Освен това те са за облагородяване на градовете и селата, за да ви е по-приятно да живеете в тях.

Е, да, но вместо за очовечаване на средата тези пари се преливат в НОИ, където парите за пенсии не достигат. Да, вашите осигуровки са достатъчни само за половината годишна сума за пенсиите. А те не стигат, защото много от тези, които могат да изкарват пари и да плащат данъци, офейкаха зад граница, а пенсионерите почти не мигрират. И чакат по-високи пенсии от все по-малко млади, които работят за тях.

Затова вие няма да се облажите от платените от вас данъци, те ще отидат за пенсии под мимикрията на пенсионни осигуровки, от които ще хапнат бабите ви.

Не ви харесва ли? Не е честно?

Ми тогава емигрирайте!

Но преди това погледнете в очите бабите си. По Великден.

Чавдар ИНЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име