fbpx
От категория: Каква стана тя

Теория на констипацията

Кой плати на Кобрата?

Човек не бива да чете безразборно. Допускат се фатални грешки!

Наскоро ми попадна празна кутия от някакво лекарство с листовка в нея. От нямане какво да правя се зачетох и научих, че въпросното хапче освен пълно и безвъзвратно излекуване можело да причини леки  обриви, лющене на кожата, падане на косата, запек, диария, чернодробни увреждания, засилена раздразнителност, повишена агресивност и суицидни идеи. В смисъл – желание да се гръмнеш.

Човек може да си помисли, че става дума за съботен вестник!

Парадокс – лекарството действа, болестта я няма, а вече оздравелият пациент, поради липса на пищов, се качва на нещо високо и скача оттам.

Нещо подобно се получава и в други, по-тежки случаи.

Свободата на изразяване на мнение, гарантирана от Конституцията, да речем, кой знае как само за някакви си десетина-двайсет години се превърна в гарантирана невъзможност да имаш собствено мнение!

В смисъл – имай си мнение, но никой няма да го признае за твое. Нормално – във времена, в които всичко се купува и продава – като се почне от мурафети, мине се през електорати, електроцентрали, електроразпределителни дружества, цели футболни отбори и отделни първенства, защо чуждото мнение да не може да бъде купувано, продавано и препродавано?

И медиите покрай разните там новини се заеха с разчепкването на страшната българска теория на конспирацията.

Разгръщаме вестник и научаваме, че драскачите от конкурентното издание всъщност са слуги на българския Мадоф (тоя пък Мадоф кой беше). Отваряме конкурентното издание, което пък ни уведомява, че разобличителите им също са слуги – само че на собственика си, в смисъл – на господаря. Речено по-разбираемо – на чорбаджията.

Идиотът, изравнил дюните, за да не му развалят гледката към морето, е само нарушител, но неблагоразумните, вдигнали шум около идиотията му, се оказват платена отвън със зелени пари зелена мафия, пипала на още по-зелен октопод, враг на зимните спортове и разцвета на родния туризъм.

Любим обект на упражненията в изящна словесност са коментаторите – те са или пенсионирани ченгета, или изтрещели деца на Политбюро, в по-тежки случаи – храненици на офшорни НПО-та, в условията на престъпен рецидив на дразнещо някого мнение – соросоиди, герберасти, червенотиквеничковчета, турски мекерета и московски агенти, а в най-безобидния случай – красиви и умни (предполага се – евфемизъм на грозни и тъпи).

Имало е времена, в които преди нещо да излезе на бял свят, го е четял специално назначен цензор, който с червен молив зачерквал неудобните думи, изречения, статии, книги, пиеси, готови филми. Дори цели автори е зачерквал.

Днес си нямаме официално назначен цензор. Цензорът е в главите ни – добре промити и напълнени с ругатни и омраза към мислещите различно от нас. И – изобщо към мислещите, доколкото тая работа не на всеки се удава.

Та, като си говорим за конспиративно мислене – ето ви една задачка за размишление – дали пък някой не е платил на Кубрат Пулев да целуне американската красавица, та скандалът и коментарите около него така да напълнят вестниците, телевизиите, сайтовете и фейсбуците, че само за ден изобщо да забравим думата „апартамент”?

А?

Румен Белчев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име