fbpx
От категория: Каква стана тя

ПОЗИТАНСКО ЦАРСТВО-3

ЗАЩОТО СМЕ СОЦИАЛИСТИ

Драги ми Смехурко,

Вчера баба Корнеляна ме издърпа  рано от леглото ми на „Позитано”:

– Ставай, Позитанчо, ставай, мързеланчо! Не можем да спим, пред цял народ трябва да се разшумим!

Разтърках клепачи:

– Какво, бабо, туй значи?

А баба, цялата румена, подскача, сякаш е гумена. Допуснах:

– Да няма разпродажба в мол?

– Не, глупчо, ГЕРБ си вкара автогол!

И ми разказа: Цветан, виден на мисълта титан, гепили го да менти с апартаменти!

– С теб, драги, ще вървим при Елена, тя случая ще раздуе из цяла вселена! Такъв  случай, както се следва, само супер репортерка може да го разследва!

Погледнах към баба – истинска лелка, а се облякла като моделка. Обувките „Бали” – по-малко от два бона едва ли.  На ръцете є злато блести, не личи и от тоалетите да пести. Дяволът носи „Прада” – и баба по-долу не пада!

– Бабо – рекох є, – тъй не бива, на социалистка туй не отива! Твойто са тоалети за балове и за  банкети. Пред народа соцлидерът трябва не да е моден, а да изглежда народен!

Бръкнах в килера, дето чистачката Илка държи свойта престилка. Облякохме баба в старата дрешка, стана жена от народа – без грешка. Обувките али-бали със златната нишка сменихме с чехлички без каишка.

Тъй с баба ни Корни, в дрехи народни, тръгнахме към вилата на Елена, в полите на Витоша установена. Щом отпред спряхме – съвсем занемяхме! Шапката ми хвръкна, направо не мога да гъкна! Описвам ти я: извънземна чиния, като тия  в бъдеще дето ще летят по небето. Къщата по-голяма ми се видя на момента  и от на Бузлуджа монумента!

Двамата с Корни викахме Елена, изправени пред вратата зелена. Отговор не се върна, само ехото ни отвърна.

Скочихме над зида тогаз – баба ни и аз. Почуках, открехнах – вратата  отключена, алармата даже беше  изключена.

Вътре, драги, в такъв дом – хиподром, можеш да обикаляш на кон. Холът по-малък от стадион, кухнята – градина с балкон, банята – цял пантеон.

Баба Корнеляна смаяна остана, от лукса дъх  и тя загуби горкана. На пръсти, на ум почна да смята – имотът  колко е квадрата? Накрая го докара на застроена площ два декара.

Тогава баба ми се скара:

– Абе, Позитанчо, ти за моите обувчици „Бали” разправяш ми али-бали. Мен критикуваш за чантата „Прада”, пък виж тук какво имане пада!

– Е – рекох, – някои разследващи другари явно взимат добри хонорари!

После цъкнах в нета, преди думата ми да е отнета. Там списък има, знаеш, Смехурко, и ти, на Еленините имоти. Пет апартамента, давани за рента, гараж, магазин и дори – седем декара гори!

– Пък и гори! – баба на интернет не се довери, докато факта неин агент не го потвърди.

После баба Корни седна сломена, говорейки за Елена:

– Как следва тя Цецо да го разследва, като виждаш сам и ти, че води го по имоти!

Но  принципно баба реши скандалът да се потуши. Траем, мълчим си, рече, за наши водачи на листи, защото всички сме социалисти.

Виж, за Цветан, на мисълта виден титан, на заседание бе прието шум да шумим до небето. Баба  даже нареди и на президента да се изкаже на Цецо за апартамента.

Тъй караме я на „Позитано“, по разните писти – едни сме идеалисти, други  материалисти, но, според баба, общо  всички сме социалисти.

Ти най-добре ме разбираш, Смехурко,  защото си печен…

Твой приятел вечен

Беден Позитанец

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име