fbpx
От категория: Каква стана тя

Печалби в трудни времена

“Време е българските банки да спрат печалбарството, да поемат отговорностите си в тази страна и да дадат почивка на народа. Рекордните печалби не се дължат на правенето на нещо ново или иновативно. Намалете таксите, в противен случай ще предложа данък свръхпечалба.”

Това щеше да е уместен коментар, ако беше на български политик. Но не е.

Много хора у нас мечтаят да видят някаква регулация в този бранш, но подобно нещо никой “законотворец” не смее да предложи. (Знаем какви по-важни дискусии водят в Народното събрание в момента – кой с кого, с цената на какво, не на последно място – докога…)

Докато много браншове се следят и контролират, за което има и специални органи (КЕВР, Комисията за финансов надзор (тя обаче е за поддържане на небанковата финансова система), КЗК и т.н.), няма субект или начин, няма скрупули, които да ограничат банките в България да покачват таксите за услугите си.

Според специализирано издание на БНБ, нетният им доход от такси и комисиони само за първите 6 месеца на 2022-ра е 700 млн. лв. – увеличение със 126 млн. лв. или с 21,9% спрямо първата половина на миналата година. Същевременно от януари до юни приходите на банките от лихви се увеличават със 146 млн. лв. (+9,8%) до 1,6 млрд. лв.

И всички тези параметри и числа са на фона на изключителните трудности, довели цели отрасли на ръба на оцеляването във връзка с коронавирусната пандемия и кризите, “внесени” от неспиращата война в Украйна.

Българските финансови институции първо наложиха такси за работа на гише. Това накара част от хората да се поотдръпнат, да избягват да влизат в банкови клонове, да се справят с картите и банкоматите. Последва нова атака – въведоха се такси за всяко теглене или внасяне на сума, дори и без да те обслужва касиер. Също не беше достатъчно – през последните месеци наблюдаваме как банките неколкократно вдигат размера на тези такси.

И докога така? Имат ли край тези “упражнения”? Има ли бариера, има ли таван?

Ще се намери ли експерт или човек с власт, който да помисли за хората с малки доходи, и то във време на рекордна за този век инфлация у нас? Кой може да тропне: “Баста!”, да произнесе думите, оградени в най-горе с кавички?

Всъщност, цитатът би бил почти дословен и верен, ако кажем само, че става дума за коментар на американския президент Джо Байдън.

И нарочно “американските петролни компании” в текста са заместени с “българските банки”.

И какво от това?

Георги НЕЙКОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име