fbpx
От категория: Каква стана тя

Банки скубят като бабанки

Майдел, дръж ги!

Ева Майдел най-после сбъдна лелеяната мечта на българина – евродепутат да направи нещо за него. Тя смъкна цените на банковите преводи от и за България десетина пъти. Това ще се случи от Коледа натам. Дотогава: за превод на 20 евро се плаща поне толкова като такса.

Звъним в една от най-големите ни банки, родом от Австрия. Питаме колко е таксата за банков превод след решението на Европарламента.

„Таксата е 0,2% от сумата плюс 9 евро“, отговаря служителката.

„Значи на 100 евро – 9,20 евро“ – показваме експресни математически способности ние.

„Не!“, отсича тя. „Не ме доизслушахте – сметката ви е правилна, но има минималната такса независимо от сумата и тя е 17 евро.

„Е, как така – това е почти двойно повече“, сконфузени от позицията на неразбрали питаме ние.

„Да, двойно е – това е, благодаря ви за интереса!“, гордо отсича банкерката от фронт офиса.

Ако щете. Когато трябва да платите таксата за обучение на студента си в Англия  или пък, не дай си, Боже, за лекарска намеса в Германия, използвайте фирма за парични преводи или пък ги пратете по куриер. Няма да е по-евтино, но ще е по-бързо, защото от банката уточниха още, че преводът ще пристигне до 2 дни.

На това обирджийство Майдел поставя точка.

Но, усетили задаващите се лоши времена, банките вече действат компенсаторно и едностранно. От декември таксите за международни преводи ще трябва да слязат на нивото на таксите за вътрешни преводи, а те са между 3 и 5 лева. И понеже еврорегулацията не търпи възражения – банкерите щат, не щат, ще трябва да се съобразят, затова банките протегнаха вече ръчички към таксите вътре в страната.

Пишещият тези редове е клиент на лизингово дружество от групата на същата банка. Отива той с треперещи ръчички да внесе двеста лева като първа вноска за новата си кола и с изненада установява, че преводът не струва нищо. Два месеца след това го информират от фронт офиса, че таксата има и тя е 20 ст. Вика си – какъв е тоя фронт срещу него? Нали само преместват парите от единия си джоб в другия. „За жълти стотинки проблем няма да правя“, казва си той и си плаща като поп. Не като имам.

Да, де, но след година таксата стана 50 ст. и продължи да нараства до 2 лв., колкото е сега. Което от първото є ниво е 10 пъти ръст.

Реших да поискам обяснение. Управителката на клона ми обясни, че политиката по банковите такси е „залегнала във вътрешните правила на банката, където външен взор не може да проникне“.

И достъпно за нивото на развитието ми обясни, че броенето на пари струва пари. Макар че броенето на двете стотачки, колкото е месечната ми вноска, отнема между 1 и 2 секунди.

А междувременно простата сметка показва, че ако преизчислим тези 2 лева като процент от месечната вноска (едно на сто) – то тя, вноската, се е увеличила от 3 на 4 процента.

Чувствам се излъган.

Майдел, дръж запретнати евроръкавите!

Чавдар ИНЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име