fbpx
От категория: Каква стана тя

ЛИТЕРАТУРНА ТЕРАПИЯ

Пенсионирах се и разполагах с време. Не бях ангажиран с гледане на внуци. Приятел ме покани да стана член на литературен клуб. От години той ме агитираше, знаейки за поетичните ми опити. Реших да отида в деня на сбирката.

Беше в неделен ден, към обяд. Някога пенсионерският клуб сега бе пригоден за литературен. Наредба скромна – няколко маси, столове двайсетина, шкафове за посуда и пернишка печка на твърдо гориво.

Когато влязох, почти всички столове бяха заети. На маса до входната врата имаше две тенджери. Жена край тях разпределяше боб и сърми. След малко председателят на клуба обяви сценария на сбирката.Всеки автор да прочете по една своя творба. Накрая – веселата част – хапване, пийване, музика и танци.

Секретарката на клуба, пенсионирана детска учителка с 5 издадени стихосбирки, както разбрах, започна първа. Стиховете й бяха разтърсващи с философския анализ и дълбочина на любовното чувство. На последните строфи тя се разплака. Последваха ръкопляскания. Следващата беше медицинска сестра. Стихответе й отразяваха драмата от неотдавна преминалата Ковид пандемия и спусканата зараза от самолети.

Запомних следните строфи:

“Бяла диря от небето
оставят нощем самолети
и вируси над нас летят,
по-бързо да ни уморят.
Подлите американци
и китайците лукави,
мор ни пращат, но – таратанци,
ний сме българи корави.”

Финалните строфи бяха увенчани с ръкопляскания. На пернишката печка чайникът с ракия взе да изпуска джибров аромат. А поетичния маратон продължиха мъжете със стихове за несподелена любов, за хубостите на нашата природа и опустелите села.

Последва и стихотворение за войната в Украйна, но тогава председателят на клуба се намеси като помоли да не се политизира рецитала и посегна към чайника с греяната. Жените сервираха салата от турски домати и краставици, а след тях боба и сърмите. Терпевтично финалната част започна с хороводната песен “вино пия, вино и ракия, конче язда, конче шарколия”

Пламен Б. ПЕТРОВ

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x