fbpx

ПОЗИТАНСКО ЦАРСТВО-2

Втора копродукция на Ран Босилек – М.Вешим

Драги ми Смехурко,

Да знаеш оня ден какво чудо стана с баба Корнеляна – свика ни на пленум, тъй била решила, ум в главата да ни поналива.

В залата се сбрахме по-видни другари, имаше млади, имаше и стари. Отпреде ни излезе баба Корнеляна, облечена в най-скъпа премяна. Знаеш я и ти, тя от тоалети не иска да пести. Пък и отскоро имаме си телевизия, която излъчва най-вече бабината визия.

Огледа ни баба и рече:

– Славни позитанци, за да не паднем на евровота като шепа спартанци, трябва ни плашило! Навремето в родната ми Мизия плашилото бе с важна мисия – по полето да плаши гаргите наши. Страхът лозето пази, днес на избирателя плах също трябва му страх!

Щом баба това издума, нейните хора от вестника „Дума” внесоха в залата манекен-кукла, с перука – прическа на букла. Нагласена, облечена в шарения, също като в циганска носия. (Питах после моите другари кой дрехите е шил, научих, че е „Жени стил”. Ти я знаеш, няма лошо, туй внучката е на бай Тошо.)

Само че в залата не разбрахме: тоз манекен булка ли е или пък ерген? Перуката женска, сакото на мъж, роклята цветна, а в раиран тон – и панталон. Сякаш е клоун или пък гей, не мислє, че намеквам за Сергей.

Баба Корни ни каза:

– Другари, тоз манекен, ако е гол, ще е от третия пол! Казва се Джендър. Това е нашто плашило, то всичко българско, драго и мило направо би го затрило!

Другарят Позитанчо-Данчо от първия ред, дето малко с главата не е наред, взе, че й рече:

– Бабо, само избирател-кретен ще повярва, че тоз макенен – Тя, Той или в среден род То, ще затрие нашето общество! Тоз Джендър ще го вземат за Джангър – тъй по нашия край викат, когато без ум вдига се много шум!

По-добре да бе си мълчал.

Баба Корни много се ядоса, щеше по главата с длан да го халоса. Хем се разфуча, хем се развика, а квесторът хвана Данчо, от залата го изтика.

След него баба не спира да вика:

– Вън от партията ми всеки, дето родното и мило не защитава от Джендър-плашило!

Снишихме се по местата, драги ми Смехурко, и заради собствената си превенция, гласувахме против Истанбулската конвенция.

Тъй пленумът свърши, тръгнахме по здраво, по живо, а след нас остана да стърчи онова Джендър-плашило.

На сутринта пред „Позитано” гледаме чудо – мало и голямо смей се като лудо!

Вместо старото плашило, ново се явило – баба Корни, обута в жокейски панталон, вятър вей я на бял кон! Снимката є в цял ръст, разлепена е околовръст – удивителна картинка мила, на нея не личи коя е кон и кой – кобила!

Тъй винаги е било: който вдига плашило за страх, сам става за смях!

Драги ми Смехурко, знам, че си герой, ти от Джендър се не бой!

Твой приятел вечен

Весел Позитанец

Още от "Стършел"

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ И ПРЕИНАЧАВАНЕ

Един ден след 6-ти септември, Деня на Съединението, научих от Българското национално радио, че Захарий Стоянов бил „грантаджия”. Разбрах го от разговора на Велислава Дърева в предаването „12+3” с водещия Петър Волгин. Събрала в себе  си „цялата злоба на русороба”, Дърева си измисли някаква своя „история”, за да обяснява днешната ни журналистика. Тръгна от германския канцлер Бисмарк, който  подкупвал медии със...

Продължете

А ЗА МУСКУЛИ ПАРИ ИМА

Президентът Румен Радев пръв се курдиса за снимка с Нургюл Салимова, след като младата ни шахматистка стана втора на турнира за световната купа в Баку. И я награди с поздравителен плакет (няколко формални изречения в рамка), който не може да є послужи за нищо. Така продължи традицията българската държава да се държи като мащеха към двайсетгодишното момиче от търговищкото село Крепча,...

Продължете

ЗИМНИНАТА НА ЛЕЛЯ РАХИЛА

Леля Рахила, ако и да беше главен лаборант седми разряд и член-кореспондент на БАН, във втората половина на всеки август слагаше зимнина. По забележителен начин. Да вземем за пример корнишона – тя няма да отиде на първата сергия в града, а ще отиде при доверен търговец от зеленчуковия пазар в Кърналово. Сетне минава касетките с краставички с ултравиолетова лампа, за да...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"