fbpx
От категория: Каква стана тя

ПОЗИТАНСКО ЦАРСТВО-2

Втора копродукция на Ран Босилек – М.Вешим

Драги ми Смехурко,

Да знаеш оня ден какво чудо стана с баба Корнеляна – свика ни на пленум, тъй била решила, ум в главата да ни поналива.

В залата се сбрахме по-видни другари, имаше млади, имаше и стари. Отпреде ни излезе баба Корнеляна, облечена в най-скъпа премяна. Знаеш я и ти, тя от тоалети не иска да пести. Пък и отскоро имаме си телевизия, която излъчва най-вече бабината визия.

Огледа ни баба и рече:

– Славни позитанци, за да не паднем на евровота като шепа спартанци, трябва ни плашило! Навремето в родната ми Мизия плашилото бе с важна мисия – по полето да плаши гаргите наши. Страхът лозето пази, днес на избирателя плах също трябва му страх!

Щом баба това издума, нейните хора от вестника „Дума” внесоха в залата манекен-кукла, с перука – прическа на букла. Нагласена, облечена в шарения, също като в циганска носия. (Питах после моите другари кой дрехите е шил, научих, че е „Жени стил”. Ти я знаеш, няма лошо, туй внучката е на бай Тошо.)

Само че в залата не разбрахме: тоз манекен булка ли е или пък ерген? Перуката женска, сакото на мъж, роклята цветна, а в раиран тон – и панталон. Сякаш е клоун или пък гей, не мислє, че намеквам за Сергей.

Баба Корни ни каза:

– Другари, тоз манекен, ако е гол, ще е от третия пол! Казва се Джендър. Това е нашто плашило, то всичко българско, драго и мило направо би го затрило!

Другарят Позитанчо-Данчо от първия ред, дето малко с главата не е наред, взе, че й рече:

– Бабо, само избирател-кретен ще повярва, че тоз макенен – Тя, Той или в среден род То, ще затрие нашето общество! Тоз Джендър ще го вземат за Джангър – тъй по нашия край викат, когато без ум вдига се много шум!

По-добре да бе си мълчал.

Баба Корни много се ядоса, щеше по главата с длан да го халоса. Хем се разфуча, хем се развика, а квесторът хвана Данчо, от залата го изтика.

След него баба не спира да вика:

– Вън от партията ми всеки, дето родното и мило не защитава от Джендър-плашило!

Снишихме се по местата, драги ми Смехурко, и заради собствената си превенция, гласувахме против Истанбулската конвенция.

Тъй пленумът свърши, тръгнахме по здраво, по живо, а след нас остана да стърчи онова Джендър-плашило.

На сутринта пред „Позитано” гледаме чудо – мало и голямо смей се като лудо!

Вместо старото плашило, ново се явило – баба Корни, обута в жокейски панталон, вятър вей я на бял кон! Снимката є в цял ръст, разлепена е околовръст – удивителна картинка мила, на нея не личи коя е кон и кой – кобила!

Тъй винаги е било: който вдига плашило за страх, сам става за смях!

Драги ми Смехурко, знам, че си герой, ти от Джендър се не бой!

Твой приятел вечен

Весел Позитанец

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име