fbpx
От категория: Каква стана тя

Злите духове на глупостта

На нас всичко ни е най, тръгнем ли да се излагаме пред света, също се справяме на високо ниво. А къде ще намерим по-добро място за излагация, освен в сърцето на стара Европа – Брюксел. Както всеки друг голям град, и белгийската столица си има своите символи, фонтанът с пишкащото момченце е един от тях. Заради високия интерес към известната като Манекен Пис статуя започва традиция тя да бъде обличана в различни национални носии. Всяка година има по няколкостотин предложения за облекло от различни държави.

И ето – стават чудеса, доредихме се и ние, от 26 септември момченцето носи нов костюм – традиционна кукерска носия. Облеклото е изработено от студентката Анелия Антова, която е победителка  в конкурса, организиран от Министерството на външните работи и посолството на България в Брюксел.

Чудесно, младо момиче е спечелило, позволено му е да не знае, че кукерството не е никакъв български традиционен символ, а останало през вековете езичество. По-страшното е, че явно и високопоставеното жури на този конкурс не знае това. Всъщност изобщо не се учудвам, през последните няколко години криворазбраният национализъм успя да създаде в главите на населението пълна каша от понятия. Православни празници се смесват с езически ритуали, врачуване, бабуване и знахарство. Брането на билки по изгрев слънце измести причастието. Нароиха се една дузина превдо етно фестивали, за сметка на това общата култура на нашенеца прогресивно зазля.

„Вярваме, че страшната кукерска маска на Манекен Пис ще прогони злите духове, ще носи на жителите и гостите на белгийската столица здраве, късмет и благополучие“, споделят организаторите.

Не знам дали ще прогони злите духове, но със сигурност ще създаде напълно погрешна представа у чужденците що е то българска национална носия. Ако не можем да просветим европейците, поне да ги изплашим!

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име