fbpx
От категория: Каква стана тя

ДЪРЖАВНА БУХАЛКА ЗА МИЛИОНИ

Едва ли някой се съмнява, че грандиозният фалит на Корпоративна търговска банка, на който бяхме свидетели през все по-далечната 2014-а година, е престъпление. Кой е престъпникът обаче? Банкерът Цветан Василев? Държавата? Или е общо дело и на двете страни? На тези въпроси трябва да отговори Темида, но вече 8 години това все не става. През това не малко време Специализираният наказателен съд и спецпрокуратурата бяха добутали делото само до кривата круша, но след тяхното закриване вече и нея я няма.

Каква е ситуацията сега? След като бе разкрито, че в КТБ липсват колосалните 6 милиарда лева, отмъкнати от доверчиви вложители, подлъгани с приказно високи лихви, Цветан Василев избяга в Белград. Избра за свой дом луксозен хотел в центъра на сръбската столица и започна да дава интервюта на избрани от него удобни журналисти, в които обвиняваше за фалита на банката различни политици, бизнесмени и държавата като цяло. Но само не и себе си.

През това време прокуратурата направи няколко вяли опита за неговата екстрадиция от Сърбия. Висшият съд в Белград обаче удари шамар на държавното обвинение, като отхвърли искането да бъде върнат банкерът-беглец с обяснението, че не са изпълнени законовите условия за предаването на Цветан Василев на България.

Тоест – аргументите на прокуратурата са калпави и недостатъчно добре аргументирани. Сръбският апелативен съд от своя страна потвърди решението на своите колеги и Цветан Василев вече съвсем спокойно можеше да живее в Белград, без да се страхува от екстрадиране у нас. Това негово спокойствие беше напълно бетонирано през 2021-а, когато освен съдебната подкрепа в Сърбия той получи и политическо убежище в западната ни съседка. А съвсем скоро, през септември, с присъда от Европейския съд пък получихме втори шамар. От Страсбург обявиха, че българската държава е нарушила основни принципи на Европейската конвенция за правата на човека, като не е осигурила справедлив процес на фалиралата КТБ, за да може тя да се защити по делото за отнемането на нейния лиценз.

Третият шамар по казуса с КТБ си ударихме самите ние. През 2018-а година Националната агенция по приходите завежда дело срещу Цветан Василев, защото по  данни на прокуратурата не е декларирал, тоест – укрил е, доходи от свои сметки в швейцарски банки, получени през 2012-а. Затова НАП издава ревизионен акт, в който го задължава да плати данък върху доходите на физическите лица в размер на 1 072 040 лева. През септември обаче Софийският административен съд оневини Цв. Василев, като отмени ревизионния акт на приходната агенция. И осъди НАП да плати 21 288 лева разноски по делото. В мотивите си съдът напомня, че сметките в чужбина отдавна са били декларирани от Цветан Василев при друга, предишна ревизия. Следователно те не са били неизвестни за приходната агенция, нито пък са укривани до момента на извършената повторна ревизия.

Това изгубено дело за повече от милион лева безпощадно разголва приходната агенция. Нейните действия я разобличават, че не е само институция за събиране на данъци, а се използва и като наказателна бухалка на държавата. Защо през 2012-а НАП се прави, че не забелязва банковите влогове на Цв. Василев и не иска да плати за тях надхвърлящите един милион данъци? Защото тогава той е в разцвета си, галеник на политици и правителства, КТБ е в своя апогей, понеже е избрана да обслужва финансовите потоци на повечето държавни бизнеси и иституции, накратко – Цветан Василев е силният човек на деня. И НАП не смее да направи това, за което е създадена – да го накара да си плаща данъците. Дори за декларираните от него доходи. След 2014-а обаче бившият собственик на КТБ от човек на деня става “господин Никой”. А здраво затворилата очите си за него НАП, по поръчка на прокуратурата, се превръща в бухалка. И по незаконен начин се опитва да измъкне милион от джоба на банкера-беглец.

А това не е единичен случай. Такива примери, в които НАП действа като държавна наказателна бухалка, има много. Добре, че сега родната Темида не влезе в същата роля, а си свърши работата, за да не ни осъди отново Цветан Василев в Страсбург.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име