fbpx
От категория: Каква стана тя

Болен дух в болно тяло

Да остарееш на 30 години

Незабелязан от населението остана фактът, че 18-годишната щангистка Даяна Димитрова беше отстранена от спорта заради допинг. Незабелязан, защото в това отношение имаме „славни” традиции. На Олимпиадата в Сеул през 1988 г. целият ни национален отбор бе изхвърлен от участие заради допинг в пробите. Треньорът Иван Абаджиев обясни: „Ние сме чисти, но заради поръчка на руснаците вземат само от нас проби.”

На Олимпиадата Пекин 2008-а отборът ни не беше допуснат за участие, защото бе уличен в гълтане на непозволени препарати. Треньорът Пламен Аспарухов обясни: „Ние не знаем какво даваме на момчетата и сме пълни аборигени, защото нямаме модерна лаборатория. На ден аз давах по 70 медикамента на състезателите, можеш ли да ги изследваш всички при нашата допотопна техника? Но кой каквато и да има техника, истината е една: всички взимат допинг. Лошото е, че само нас ни проверяват.” Проверките ли са лошото в този спорт обаче?

На 27 юли 2018-а издъхна шампионът в свръхтежка категория Дамян Дамянов. Само на 39 години. През 2004-а той бе дисквалифициран пожизнено за нарушение на антидопинговите правила. На 20 август 2017-а почина Величко Чолаков, който вдигаше в категория до 105 кг. Само на 35 години. Неговите състезателни права бяха спрени за 4 години заради допинг. На 21 март 2015-а си отиде Милен Добрев, категория до 94 кг. Само на 35 години. И той бе отстранен от спорта за гълтане на забранени стимуланти. Какво е общото между младите мъже, починали в разцвета на силите си? Щангите и допингът. Дамян Дамянов изпада в кома с тежко заболяване на панкреаса и черния дроб. Сърцето на Величко Чолаков неочаквано спира – инфаркт. Милен Добрев също умира от инфаркт. Но допингът го удря не само в сърцето. В едно интервю през 2010-а той признава: „Вече не искам да гледам щанги дори по телевизията! Толкова ми се повдига от тях след всичките контузии, които получих и чиито последствия усещам и до ден-днешен. Най-неприятното тяхно наследство са ужасните болки. Още съм едва на 30 години, а сутрин съм като старец беловлас и не мога дори да си обуя нормално чорапите на краката. Боли ме кръстът, мускулите, ставите, болят ме и двете колена. Имам пукнат прешлен, както и двойна дискова херния. Схващат ми се краката, чувствам силни болки в гръбначния стълб.”

Това съсипано тяло не е на столетник, а на 30-годишен спортист. А какво ли ще е тялото на Даяна, когато навърши 30? Нейният случай е толкова грозен, че плаче за съд. Момичето е от Добрич, където се подготвя от своя личен треньор Божидар Божилов.

През пролетта на 2017-а на световното първенство за кадети в Банкок тя дава положителна проба за забранения фуросемид. Едва на 17 години! Българската федерация  спира състезателните є права за 6 месеца, а на треньора є за 4 години. Само за замазване на очите. Защото на Б. Божилов веднага е разрешено на да продължи да тренира Даяна. И през 2018-а  в Полша тя пак бе дисквалифицирана, понеже в кръвта й откриха… пак фуросемид.  А родната федерация я лиши от състезателни права до живот. Защото това било: „Лична грешка на състезателката”. Значи за всичко е виновна една 11-класничка. Невинни са шефът на щангите Неделчо Колев и треньорът националния отбор Иван Иванов, който не изисква задължителните допинг тестове преди всяко първенство. Невинно е ръководството на цялата федерация, която позволява едно момиче системно да бъде тровено с допинг от маскирани като треньори и лекари пласьори на спортна дрога. И 18-годишното є тяло скоро да заприлича като на 30-годишната развалина Милен Добрев – като на стогодишна старица. Това обаче все още може да бъде предотвратено. През декември 2018-а бе приет новият Закон за спорта. Според чл. 24 министър Красен Кралев може да свали от длъжност Неделчо Колев и да отнеме лиценза на федерацията, когато: „Е извършвала системни нарушения на антидопинговите  правила”. А от 2012-а са регистрирани 17 допинг случая с наши щангисти. През 2016-а не бяхме и на Олимпиадата в Рио де Жанейро поради заловени с допинг 11 наши състезатели. Така че министър Кралев трябва да спре да се снима с кого ли не, а да приложи закона срещу отровителите, печелещи от търговията на здраве срещу допинг. А Даяна, за да не бъде тровена с фуросемид, е най-добре да загърби щангите. Така ще остане млада. И здрава. И – жива!

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име