fbpx
От категория: Каква стана тя

ЗАКОН-ШАМАРЕНА ФАБРИКА

Ако се замислим по-задълбочено, първият закон за защита на личните данни е измислен още преди време от цар Траян. Сещате се – онзи, който имал кози уши, та се налагало малко да реже главите на тия, които ги видят.

По онова време не е имало европейско законодателство, но царят вече далновидно бил предвидил, че според него лична данна ще е всяко нещо, „което позволява да бъде идентифицирано конкретно лице”. Е – даже и днес хората с кози уши не се прескачат като бълхи, така че със сигурност идентификацията не е била трудна – само от едното споменаване на ушите древните сигурно са се ухилвали като сцепени тикви.

По онова време не е имало медии, затова царят не предвидил нищо за озаптяването им, но хилядолетия по-късно вече сме много по-напреднали – всяка година си приемаме по една поправка към законите така, че ушите ни да остават защитени от посегателства.

След вече гласуваните промени можем да спим спокойно – никоя медия не може да се добере до данните ни без комисията, назначена специално, за да ни ги брани, да я ошамари. Шамарите  започват от половин заплата на висш държавен чиновник – 5000 лева, но в особено тежки случаи може да стигне и до двайсет милиона. Евро, разбира се, защото сме европейска държава, а шамарът е предостатъчен, за да лопне кепенците всяка медия.

Друг път да знае с кого се захваща!

Да поясним – ако във вестника пише, че Пенчо Еди-кой-си е гушнал отнякъде някакви парици, въпросният Еди-кой-си вместо да отиде в съда, за да даде клеветника под съд, ще може съвсем безплатно да се оплаче на комисията за личните данни и тя да одруса медията по своя преценка. Не на око, разбира се, а като вземе предвид десетте критерия, записани в закона – като започне от „естеството на личните данни”, мине през преценка на „влиянието, което разкриването на личните данни или тяхното обществено оповестяване би оказало върху неприкосновеността на личния субект на данни и неговото добро име” и се свърши с „други обстоятелства, относими към конкретния случай”.

Какви ще са другите обстоятелства – предстои да се разбере. Казаха ни – пишат се.

А председателят на комисията, чието име не бива да се споменава, защото уважаваме и пазим личните му данни, заяви в интервю, че въпросните десет точки, според които вече ще се упражнява журналистическата професия, „ще послужат и за развитие на обучението на разследващите журналисти във факултетите по журналистика”.

Правилно – нека още от университета се учат какво у нас може и е позволено да се пише и какво – не! Аман от самоинициативи и безотговорни своеволия!

След като прочетохме внимателно всичките десет текста в закона, регламентиращи доброто и правилно поведение на медиите, бихме искали да дадем на комисията следния казус за обсъждане – излязлата в деня на гласуването на закона информация под заглавие „Секси кечистка остана без гащи по време на мач” – е ли нарушение на Закона за защита на личните данни или като напротив?

От една страна – съдържанието на гащите си е нещо съвсем лично, но от друга – не винаги  позволява да бъде идентифицирано конкретното лице!

А?

Че цар Траян е имал кози уши вече знаем всички, това си е безспорен и документиран факт.

Питането е друго – дали между тях е имало нещо?

Румен Белчев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име