fbpx
От категория: Каква стана тя

ГЪРЦИ В БЪЛГАРСКА КОМИСИЯ?

Гърция спря да купува дърва за огрев от родните търговци. Това е изненадващата новина, която дойде от южната ни съседка. Причината – според гърците у нас има картел на това средство за отопление: само две били големите български фирми, които търгували с дърва за огрев, и ги продавали на много високи цени.

Родната Комисия за защита на конкуренцията обаче изобщо не е чувала за такъв картел. Това наложи намесата на омбудсмана Диана Ковачева, която посочи в писмо до КЗК, че: „Ограниченото предлагане на твърди горива и скокът на цените им с близо 70 процента спрямо миналата година е проблем с голяма обществена значимост. Защото над 40 процента от домакинствата разчитат на тях за отоплението си”.

Затова Диана Ковачева поиска от КЗК да направи проверка за картел при предлагането на дърва за огрев и настоява комисията да проучи конкурентната среда на пазарите, както и причините, довели до повишение на цените на дребно.

За илюстрация тя предложи на комисията актуалния ценоразпис за втората половина на годината, с който разполага. Той се основава на постъпващите в омбудсмана много сигнали на граждани за нереално високи цени, които растат направо лавинообразно.

Цената на дървата за огрев през юни 2022 година е била 110 лева за кубичен метър. През юли тя става 140 лева. През август – 160. През септември скача на 200. През октомври вече надхвърля 220 лева.

А когато на пазара има монопол, тези цени постоянно ще растат, защото зависят единствено от лакомията на монополистите.

Интересното в случая е защо чак в Гърция знаят, че у нас има картел при дървата за огрев, а родната Комисия за защита на конкуренцията не знае. Нали точно това е нейната работа – да се бори за съществуването на конкурентен пазар в страната ни. Още повече, че нереално високите цени на дървата не са някаква страхотно пазена тайна, те могат веднага да се видят в различни публично достъпни източници. Ако някой иска да ги види и очите му не са затворени с финикийски знаци. Трябва ли обаче да назначим гърци за членове на българската комисия, та най-после да забележи и тя това, което се вижда чак от Гърция – картелът за дървата?

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име