fbpx
От категория: Каква стана тя

КЛЮКИ В ЧЕНГЕСАРСКИ СТИЛ

Когато председателят на Възраждане Костадин Костадинов тръгна да гони от прескоференция журналисти от „Капитал”, „Дневник” и „Клуб Зет”,  защото били „чужди агенти”, почти всички медии реагираха на своеволието. И обясниха на  Копейкин какво означава свобода на словото и в какво се състои работата на журналиста.

Същия ден очаквахме реакция и от Съюза на българските журналисти – професионалната и творческа организация, която първа трябва да защити колегията от политически натиск.

Реакция нямаше. На сайта на СБЖ се мъдреше дописка-донос, в която журналистът и автор на книги с политически клюки Калин Тодоров лансираше нова клюка. Когато навремето, малко след промените, бил на работа във в. ”Отечествен фронт”, на стаж в редакцията дошли две млади момчета – Иво Прокопиев и Филип Харманджиев. Двамата стажанти се повъртели някой месец във „Фронт”, след което напуснали и отишли да правят собствен вестник – „Капитал”. „Откъде са взели парите?” – питаше авторът Калин Тодоров. И сам отговаряше: „Един приятел от ДС ми каза, че парите им са дадени от английското разузнаване МИ-6”.

Тоест, много правилно  Копейкин гони „капиталците”!

Ами те са агенти на английското разузнаване – от трийсет години!

Етикети „западен агент” лепяха и по времето на живковизма, тогава бащата на Калин Тодоров – Станко Тодоров, беше член на Политбюро. А всеки български интелектуалец, който се осмелеше да говори по БиБиСи, Свободна Европа или Дойче Веле, беше „платен от ЦРУ” и „слуга на Запада”.

Сега Синът на полка /Политбюро/ хвърля от изтърканите соц партенки, в стил „Една жена ми каза”.

Доносът му стоя кратко на сайта на СБЖ, навреме се усетиха  и го свалиха  – кой видял, видял…

На негово място се появи все пак декларация: „Стига гавра на политици с журналисти!”, която осъжда действията на Костадинов – твърде обща и по принцип. В която, между другото, се казва: Костадинов несъмнено е наясно, че не са журналистите тези, които определят финансирането, обвързаностите или (гео)политическата тенденция на една или друга медия. С това по цял свят се занимават собственици и издатели. Изригването с гръмовни обвинения срещу журналист, изпратен от своя работодател да отрази пресконференция и да изпълни своите професионални задължения, е грубо посегателство срещу този журналист и цялата колегия.

Разбирай: какво са виновни обикновените репортери, че издателите им са се поставили в служба на чужди обвързаности /пак намек за платената западна агентура/. Все едно България още е във Варшавския договор, а не в НАТО,  “с нас Москва е в мир и в бой…” и нямаме нищо общо с ЕС!

Декларацията  не е подписана с имена, а само с безличното УС на СБЖ. Под текста го няма името на председателя Снежана Тодорова.

Случайно ли? Съвсем не. Дългодишен и несменяем председател на СБЖ е дама, известна не толкова с журналистическите си постижения, колкото с това, че е била агент на ДС. А в момента е близка другарка на г-жа Митрофанова. Тавариш на Митрофанова е и Костадин Костадинов / в руските медии открито наричат Възраждане проруска партия/. Как Снежана Тодорова да застане с името си срещу Копейкин? – че какво ще му обяснява утре, ако  се случат заедно на чай или водка при своята приятелка-посланичка?

Докато  журналистическата колегия обсъждаше своеволията на Копейкин, призоваваше за солидарност и бойкот на Костадинов в медиите,  СБЖ предприе друга акция – международна. Организира протест пред английското посолство срещу екстрадирането на Джулиан Асандж от Великобритания в САЩ по решение на английския съд. Който наистина е независим съд – и то от столетия.

Акцията бе в стил: ”А вие защо биете негрите!” – така в реалния социализъм се протестираше   за свободата на Анжела Дейвис.

Сега Асандж се оказа големият проблем на българската журналистика! И на Снежана Тодорова. „Другарко, да ви имам проблемите!”, както беше казал Малкият Иванчо в известния виц.

В акцията си  СБЖ постигна страхотна масовост – на снимката от протеста се виждат пет-шест души, сред които са историчката Искра Баева и синдикалистката Ваня Григорова, задължителни мерудии на всяка антизападна яхния. Известни журналисти  не се забелязват, освен председателката Снежана Тодорова, която също не е известна.

С такъв председател, такава журналистика… Която всеки вманиачен политик като Копейкин може да мачка, както си иска.

М. Вешим

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име