fbpx
От категория: Каква стана тя

Излъжи се сам!

Хората се оплакват, когато мошеници им бръкнат в джоба, но никога не се обвиняват, когато сами участват в собствената си измама. Пример за това е дупнишката Популярна каса, която ограби вложителите си с 3 645 598 лева. Срещу нейните собственици – Георги и Ивона Близнакови, през декември 2018-а пловдивската прокуратура внесе в съда обвинителен акт. Необходимо уточнение: всички са давали доброволно парите си във финансовата пирамида срещу обещанията, че ще получават лихва до 18 процента. Наистина апетитна, но реална ли е тя? Особено на фона на скандалния фалит на Корпоративна търговска банка, която замъкна с 5 милиарда хиляди свои вложители? Или на фона на това, че истинските банки в България дават по-малко от 1 процент? Но кой да разсъждава, когато му предлагат лесни пари?

Илюзиите за бързо забогатяване се изпаряват през 2015-а. Тогава шефът на Популярната каса Г. Близнаков дава на жена си Ивона заем от 1 458 828 лева. Двамата си купуват апартаменти в Благоевград и Сандански, къщи в Гърция, а тя обявява, че строи хотел в Сапарева баня. И баламурници още на зелено купуват в него „изгодно” апартаменти на промоционални цени. Но също остават измамени като жадуващите големи лихви. Защото пирамидата се сгромолясва, когато банки започват да си искат от нея невърнати кредити. Тук трябва да обясним защо делото срещу дупничани се гледа в Пловдив, а не там, където са лъгали и мамили? Отговорът е: Темида се мести под тепетата, защото има конфликт на интереси. И то очеваден: магистратите си дават отвод, понеже са дупе и гащи с Близнакови. Следствието установи, че политици, съдии, прокурори, следователи, полицаи и общинари от Дупница, Благоевград и Кюстендил са имали влогове в пирамидата. Но! Точно ден преди тя да рухне, всички до един (!) са успели да приберат обратно не само парите си, но и обещаните огромни лихви. Тяхното съучастничество обрисува следната картина: в Югозападна България полиция, следствие, прокуратура, съд, кметства, данъчни и прочие контролни органи изобщо не действат. Защото са купени от местен богаташ, който им запушва устата с дебели пачки.

Популярната каса е създадена през далечната 1994-а. Двайсет и пет години тя мами с помощта на държавната, общинската и съдебната власт; на всеки отделен човек, който решава да є предостави своите пари. Тоест: измамата на сем. Близнакови не е само тяхна. Тя е общо дело. На безброй хора, които са ги подкрепяли през годините, за да спечелят много въпреки усещането, че това може и да загърбва закона. Всякакво беззаконие, ще каже вероятно наивникът, може да бъде стопирано от София. Но не би!

Семейство Близнакови спокойно обира хората с мълчаливото съгласие и на Българската народна банка. Тя, чрез своя банков надзор, би трябвало отдавна да е затворила престъпната каса в Дупница. Това обаче не го прави през годините, защото е заета с по-важни неща. Ето едно от тях: БНБ, която сама гласува своя бюджет, преди дни обяви, че вдига заплатите на всички свои служители с 9 на сто. Така поддържащият персонал ще получава по 1302 лева, управителят Димитър Радев – 16 849, а тримата подуправители по 14 442. Управителният съвет посочва следния мотив за това увеличение: частните банки са си вдигнали заплатите с толкова. А не защото всички в БНБ ще заработят вече с 9 процента повече. Това и няма как да стане, понеже отдавна България е във валутен борд и ролята на централната банка е почти нулева. Тя се свежда само до контрол на стабилността в банковия сектор, но дори и това не прави – ще припомним само как проспа фалита на КТБ, който разтърси цялата страна. Заради него в истинските държави щяха да я разформироват, а ръководството є да лежи в затвора. У нас само смениха едно богатеещо ръководство с друго, което направи следното: сега управителят на БНБ ще се облажва с над 200 000 лева годишно, а една негова чистачка ще получава два пъти повече от доцент в СУ „Климент Охридски”. Обслужващият банков персонал е оценен много по-високо от учените. А може би е по-точно да се каже, че науката и образованието се оценяват много по-ниско. Но това също е наше, общо дело. На цялата нация. На която отдавна не прави впечатление, че за мнозина образованието се свежда само до моженето да напишеш есемес.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име