fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ДЗЪН ПРЕДАНИЕ

Било по време на династиите Тошогава и Бокошо, когато се нароили всевъзможни школи.

Драганов искал да стане ученик на учителя Кръстев, който проповядвал под редутския кедър. Но мястото било заето от мутанта Крум.

И що да стори без наставник – сам се превърнал в такъв. Заживял в каравана в очакване на нирвана.  И учението му било дзЪн. Когато медитирал, умът му бил в състояние на пълен покой и пространството в черепа му било пусто. Незнайно как и откъде се чувал звън: дзЪн! Драганов решавал, че е време за хранене, и изваждал от гънките на робата си своята паничка. Но вместо ориз там тупвал по някой отговор на незададен въпрос. Драганов, като човек, живял в материална и духовна оскъдица, не изхвърлял нищо. Той събирал тези слова, сушал ги на слънце и ги затварял в буркани – да се намират.

Неговият авторитет растял или спадал ведно с нивото на река Дунав. Веднъж дошъл един последовател. Драганов го огледал и примижал: „Не ставаш за последовател, дори и за следовател – нито те бива да сееш въпроси, нито да жънеш отговори. Иди да ръководиш държавата.”

Довтасал друг чукундур и поискал от учителя да му прочете една сутра. Онзи му рекъл:„Съзерцавай дълго как расте изкуствената трева и ще нагазиш в зеления си период.” И добавил: „С този сурат не си баш за сутри.” И още рекъл му: „Ако те споходи мисъл, пропъди я незабавно – да не ти навреди.”

За дзЪн се заговорило сред уличните музиканти и сред антикварите. Дори контрольорите по транспорта седели по спирките и четели дзЪн коани. А един прекъснал студент от библиотечния институт взел да записва някои от съжденията Драганови и да ги лепи по осветителните стълбове:

„Истинността на учението ми не се доказва, тя подлежи единствено на съмнение”.

„Не губи време в оспорване на божествената преценка за теб самия. Тя, колкото и да не ти се вярва, е справедлива.”

„Почувстваш ли се внезапно умен и талантлив, не посягай към писалката, а хвани метлата.”

„Ако си разменил обложките на  книгите, не вярвай на съдържанието им.”

Славата на учителя стигнала чак до Сточна гара. Дошъл един железничар да пие от извора. Драганов му поднесъл чаша чешмяна вода. Железничарят се намръщил и казал: „Чувал съм от един колега от гара Подуяне, че учителят Кръстев черпел с чай с гроздова…”

Драганов най-сетне бил осенен от просветление.

ЧИЧИН

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ТАЙНАТА ИСТОРИЯ НА ПАМЕТНИКА

Писателят Алек Попов, автор на сатиричните романи „Мисия Лондон”, „Сестри Палавееви”, „Мисия Туран” , е новият носител на Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев”, която се връчва на всеки три години от Община Пазарджик. Досегашни носители на наградата са били Радой Ралин, Марко Ганчев, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов /посмъртно/, Георги Мишев, Георги Спасов и Румен Белчев. Честито,...

Продължете

ИЗНАСЯМЕ ОЛИГАРСИ В ДУБАЙ

Колко мечки има в България? Не се знае. Изпълнителната агенция по околната среда дава много малък брой мечки – по последни данни 364. Друга изпълнителна агенция – тази по горите, базирайки се на мониторинг на ловците, дава 4 пъти повече мечоци, мецани и мечета. В крайна сметка никой не знае, но и не се знае знае ли се. А това е...

Продължете

БЪЛГАРСКА ЩАНГА “ЮНАШКА”

Вероятно малцина знаят, че през април освен избори ще има и европейско първенство по вдигане на тежести - в Армения. У нас е невъзможно да се проведе, защото при щангистите цари хаос. На 1 март 17 клуба регистрираха „Нова българска федерация по вдигане на тежести”. За президент избраха шефа на русенския клуб Кирил Панайотов. И поискаха да се отнеме лицензът на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име