fbpx
От категория: Каква стана тя

Бонуси гушат, че да слушат

Дядо Коледа зарадва първо родната Темида. Висшият съдебен съвет реши да се раздадат 9 милиона и 500 хиляди лева коледни премии на магистратите. За да няма сръдни, еднакъв процент за всички – по 43,5 на сто от основната им заплата. Само за сведение: най-малка е заплатата на младшите съдии, които започват работа с 1800 лева. Така че колкото по-нагоре в йерархията е даден магистрат, толкова по-голям бонус ще получи. По този показател няма да бъде малка коледната премия и на съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов. Въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Инспектората на ВСС да извърши проверка за забавено правосъдие от него.

Става дума за делото срещу бившата народна представителка от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова. Главният прокурор поиска снемането на депутатския є имунитет и на 25 март 2016 г. тя бе привлечена като обвиняема. Защото като ректор на Селскостопанската академия в Свищов сключва неизгодна сделка, с която ощетява висшето учебно заведение с 1 326 671 лева. Ето как става това.

През юли 2009 г. Министерството на земеделието предоставя на академията 9 726 224 декара земеделски земи в землището на селата Стражица и Карвуна. Нивите са дадени от държавата за ползване от университета. Вместо да ползва земята обаче, светкавично – през август 2009-а, Св. Пиралкова я дава под аренда на фирмата на Гриша Ганчев „Литекс комерс” АД за период от 10 години. Или казано по-точно – му я подарява. Защото за близо десетте хиляди декара фирмата на ловешкия бизнесмен е била длъжна по договор да плаща нищожните 17 500 лева годишно. Което прави аренда от 1,80 на декар. Тази  смехотворно ниска цена е 40 пъти по-ниска от пазарната. Агротехническите и икономическите експертизи, поискани от прокуратурата, доказали, че в същия период от време арендната цена в районите на предоставената на „Литекс комерс” земя е от 70 до 80 лева.

Според държавното обвинение: „При реална базова пазарна цена 70 лева от един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726 224 декара сумата като приход за Селскостопанската академия е трябвало да бъде не по 17 500 годишно, а по 680 835 лева. Което прави загуба за академията от 1 326 671 лева за целия период.”

За тази милионна загуба прокуратурата поиска осъдителна присъда за Светла Пиралкова. Въпреки неопровержимите факти обаче през юни 2018 г. Атанас Атанасов я „наказва” с оправдателна присъда. Защо обаче съдията е решил, че подсъдимата е напълно невинна, остава тайна. Магистратът е длъжен да обяви мотивите по своята присъда в рамките на два месеца след приключването на делото. Ат. Атанасов обаче бави тяхното написване пет месеца. По този начин бави и протеста на прокуратурата за неговото решение, както и тръгването на процеса към следващата втора инстанция. Затова Сотир Цацаров поиска Инспекторатът да започне проверка за забавено правосъдие срещу Атанас Атанасов. Но въпреки това неоправдано с нищо забавяне съдията ще си получи тлъстата коледна премия наравно с всички.

Само той да беше…

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

ДА ЖИВЕЕ ХЕПИЕНДЪТ!

Сашко е намерен! Извънредни емисии и повсеместна народна радост. Девет дни телевизионните новини започваха, а често и свършваха със сводки по издирването на изчезналия петокласник. След дълго чакания хепиенд социалните мрежи се напълниха със стария футболен възглас: „Господ е българин!”. Каква е истината за изгубването на детето, едва ли някога ще стане ясно, и не това е най-важното. За последните 20...

Продължете

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име