fbpx
От категория: Каква стана тя

ЛОВ НА СОРОСОИДИ

Вещиците са преследвани в Средновековието. А според полския сатирик Станислав Йежи Лец: ”Всеки век си има своето Средновековие”. За да потвърдят афоризма му като валиден за днешното време, в БНТ проведоха „лов на вещици” – в случая на „соросоиди”.

Ловът се състоя в предаването „Оше от деня”, с водещ Емил Кошлуков. Сигналът бе подаден от първия му гост – Вежди Рашидов. С присъщата му „култура” бившият министър на културата изригна с обвинения срещу Иво Прокопиев и Иван Кръстев. Нарече ги „соросоиди” – що е то? Може би означава нещо като „хора”, но не съвсем. Както се говори за „хуманоиди” – същества, които приличат на човеци, но не са. Интересно: „мултак” по-достойно ли е от „соросоид”? Сигурно, щом самият Рашидов с гордост още носи това звание – интервюираният отново се похвали с близостта си до гръмнатия мафиот Илия Павлов. Интервюиращият Кошлуков му кимна с разбиране – явно и той е бил част от тая дружба.

Пред БНТ Рашидов разкри, че „соросоидите” са го заплашвали като министър, кроели му тайни заговори и капани… Лично Иван Кръстев го предупредил по телефона, че ще пострада… Дали е било така и кой кого е заплашвал? От Иван Кръстев досега не сме чували да заплашва някого, виж Веждито – да. Преди време заплаши друг телевизионен водещ от БНТ – Георги Ангелов. Знаем също, че и бие – от кратка схватка с общинаря Рашидов полицай се отърва само със счупен нос. А биячът се отърва от правосъдие.

След Рашидов „ловът на соросоиди” продължи със следващия събеседник – Борислав Цеков – бивш царист, бивш нововремец, настоящ тръмпист и консерватор. Щом Цеков си изпя антилибералната песен и освободи стола, на него седна трети събеседник, трети обвинител – Николай Бареков, евродепутат – консерватор и враг на „соросоидите”. И лично на Иво Прокопиев. Е, стана твърде „искрено и лично” – разчистване на лични сметки по обществената телевизия. За кратко време на екрана се изредиха такива консерватори, че да те е страх да си отвориш консерва!

Случайно ли бе това, което видяхме само в едно предаване „Още от деня”, или е тенденция? Каква беше тази кална кампания по националната телевизия срещу бизнесмена Иво Прокопиев, дублираша тона на пеевските медии? Прокопиев нито е осъден за нещо, нито му е доказана вина. И що за преследване на „соросоидите” ни организира водещият Кошлуков? Че не замина ли той да учи навремето в Америка точно с парите на Джордж Сорос?

Между другото, най-видният преследвач на „соросоиди”, унгарският премиер Виктор Орбан също е бил стипендиант на Сорос. А днес разлепя лика му по билбордове из Будапеща – като най-големият враг на Унгария. Орбан даже обвини Сорос, че той (а не македонският съд) е осъдил приятеля му от Скопие, бившия премиер Груевски, та затова се налага да го спасява при себе си в Будапеща.

Тия наглед смешни хора могат да са страшни. Дай им власт и ще превърнат „отвореното общество” в затворено. А „соросоидите” къде ще затворят – може би  в лагери?

 

Михал Мишковед

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име