fbpx

НА СМЕЛИТЕ ВЪВ ЯТОТО ЕЛА И ТИ!

Тая песничка вие, мили деца, не я помните – тя от един много стар филм, в който децата от столичен квартал залавят опасен западен шпионин. Не е зле да я научите – и вас май ви чака същото славно бъдеще!

Поне така е предвидило под мъдрото ръководство на ДАНС просветното министерство. И дори се е постарало да събере предвижданията си в инструкция, която публикува за всенародно одобрение. Документът изглежда съвсем безобиден – предвижда се ДАНС да може да си тегли информация от образоващото децата министерство когато му потрябва и когато си поиска. С цел предотвратяване на радикализацията на дечурлигата.

За да се изпълни тази задача, се предвижда опазващите националната сигурност да могат да проверяват всички, получили диплома за основно, средно, висше образование, да знаят във всеки момент кои студенти са завършили, кои – още не, кои са прекъснали, а също – да имат достъп и до националната електронна система за предучилищното и училищното образование. В тая система се пазят всички данни за училището, паралелката, учебния план, лични данни на преподавателите, адресите и телефоните им, а също – и на децата.

Да влезеш в полезрението на службите още от детската градина – това е чест, с която не всяко европейско дете може да се гордее!

Да не забравим – министерството ще трябва да подава данни и за движението на учениците. Надяваме се – в смисъл, движение от едно училище към друго, а не дали са ходили с родителите на плаж в Турция, на планина в Родопите или други подозрителни места.

Пътят към гадните неприятности, както знаем, винаги е постлан с изключително добри намерения, затова е гладък и приятен за извървяване – поне докато не стигне до тях. А че ще се стигне, е почти сигурно – ако обърнем внимание, че още на четвъртия ред от документа се предвижда достъпът до данните на децата „да се извършва с цел осъществяване на възложените със закон дейности на ДАНС“.

Преглеждаме закона – дейностите са си дейности, с които всички подобни служби по света се занимават. Любопитното е, че ако се следва буквата му, децата (според чл. 5), се превръщат в обект на „информационна и аналитична дейност за наблюдение и контрол“, защото според него са „лица, обекти и дейности по реда на този закон“. Прескачаме на следващата страничка и научаваме, че на лицата се дава и възможността „да подават до Държавна агенция „Национална сигурност“ предложения и сигнали, които са свързани с дейностите на агенцията по чл. 4.“

Мили деца, научете се бързичко да пишете, за да можете да донасяте грамотно, че този, който ви дърпа плитката, е радикализиран, та дрънка и чете в час сайтове на арабски, а тази, която не ви дава да препишете от нея, подозрително демонстративно носи кръстче на врата си! Гадните отличници, разбира се, светкавично трябва да бъдат обявени за хакери – да се научат колко е лошо да се натягат! Който още не може да пише – да прави тайничко клипчета с телефона.

Изненадата, разбира се, е излишна – ако се вярва на зам.-министъра на образованието г-жа Сачева, „и към момента ДАНС има достъп до тази информация, но той е децентрализиран, на хартия и безконтролен“…

Такава ли била работата? Значи – досега е бил безконтролен?

Добре, съгласни сме, минаваме към контролиран контрол и тотален самоконтрол на посещаващите училищата и детските градини. А кой ще донася за тези, които или не са стъпвали в училище, или се водят там само на хартия? Спомняме си двама такива, които убиха старец насред селото – абсолютно неграмотни, но с дипломи за завършен седми клас. Е, единият имаше някаква юридическа грамотност – като го вкараха в залата, си поиска не адвокат, а прокурор. Те не са радикализирани, дори напротив – тая дума не я знаят.

Тях инструкция ги не лови. ДАНС – също.

А иначе – нямаме нищо против националната сигурност. Макар че – един поет би попитал – прекрасно, но що е национална? А после – и що е сигурност?

Румен Белчев

Песничката от „Следите остават“

Още от "Стършел"

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

РАЗВОД  МИ  ДАЙ, бензин ще се намери

Добрата новина е, че управляващите се поразмърдаха и започнаха да поглеждат по-критично към петролния властелин „Лукойл”. Малко срамежливо, но все пак е дългоочаквано начало. Като основните маркери са прекратяване на концесията му на нефтопристанището и на дерогацията (частичната отмяна на забраната) за внос на руски нефт. Странно е обаче как почти четвърт век беше оставена руската фирма да си прави каквото...

Продължете

МНОГО ВИ ЗДРАВЕ ОТ…

Не че ме гони носталгията, но едно време си имаше ред! И човек знаеше пред кого да легне и на кого да се помоли, за да се уреди въпросът. Ниска ти е заплатата – събираш стотина души с ниски заплати, лягате на паветата пред Министерския съвет и Бойко вдига заплатите. Високи са ти данъците – събираш стотина данъкоплатци, лягате сред  „Дондуков“...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"