fbpx
От категория: Каква стана тя

НА СМЕЛИТЕ ВЪВ ЯТОТО ЕЛА И ТИ!

Тая песничка вие, мили деца, не я помните – тя от един много стар филм, в който децата от столичен квартал залавят опасен западен шпионин. Не е зле да я научите – и вас май ви чака същото славно бъдеще!

Поне така е предвидило под мъдрото ръководство на ДАНС просветното министерство. И дори се е постарало да събере предвижданията си в инструкция, която публикува за всенародно одобрение. Документът изглежда съвсем безобиден – предвижда се ДАНС да може да си тегли информация от образоващото децата министерство когато му потрябва и когато си поиска. С цел предотвратяване на радикализацията на дечурлигата.

За да се изпълни тази задача, се предвижда опазващите националната сигурност да могат да проверяват всички, получили диплома за основно, средно, висше образование, да знаят във всеки момент кои студенти са завършили, кои – още не, кои са прекъснали, а също – да имат достъп и до националната електронна система за предучилищното и училищното образование. В тая система се пазят всички данни за училището, паралелката, учебния план, лични данни на преподавателите, адресите и телефоните им, а също – и на децата.

Да влезеш в полезрението на службите още от детската градина – това е чест, с която не всяко европейско дете може да се гордее!

Да не забравим – министерството ще трябва да подава данни и за движението на учениците. Надяваме се – в смисъл, движение от едно училище към друго, а не дали са ходили с родителите на плаж в Турция, на планина в Родопите или други подозрителни места.

Пътят към гадните неприятности, както знаем, винаги е постлан с изключително добри намерения, затова е гладък и приятен за извървяване – поне докато не стигне до тях. А че ще се стигне, е почти сигурно – ако обърнем внимание, че още на четвъртия ред от документа се предвижда достъпът до данните на децата „да се извършва с цел осъществяване на възложените със закон дейности на ДАНС“.

Преглеждаме закона – дейностите са си дейности, с които всички подобни служби по света се занимават. Любопитното е, че ако се следва буквата му, децата (според чл. 5), се превръщат в обект на „информационна и аналитична дейност за наблюдение и контрол“, защото според него са „лица, обекти и дейности по реда на този закон“. Прескачаме на следващата страничка и научаваме, че на лицата се дава и възможността „да подават до Държавна агенция “Национална сигурност” предложения и сигнали, които са свързани с дейностите на агенцията по чл. 4.“

Мили деца, научете се бързичко да пишете, за да можете да донасяте грамотно, че този, който ви дърпа плитката, е радикализиран, та дрънка и чете в час сайтове на арабски, а тази, която не ви дава да препишете от нея, подозрително демонстративно носи кръстче на врата си! Гадните отличници, разбира се, светкавично трябва да бъдат обявени за хакери – да се научат колко е лошо да се натягат! Който още не може да пише – да прави тайничко клипчета с телефона.

Изненадата, разбира се, е излишна – ако се вярва на зам.-министъра на образованието г-жа Сачева, „и към момента ДАНС има достъп до тази информация, но той е децентрализиран, на хартия и безконтролен“…

Такава ли била работата? Значи – досега е бил безконтролен?

Добре, съгласни сме, минаваме към контролиран контрол и тотален самоконтрол на посещаващите училищата и детските градини. А кой ще донася за тези, които или не са стъпвали в училище, или се водят там само на хартия? Спомняме си двама такива, които убиха старец насред селото – абсолютно неграмотни, но с дипломи за завършен седми клас. Е, единият имаше някаква юридическа грамотност – като го вкараха в залата, си поиска не адвокат, а прокурор. Те не са радикализирани, дори напротив – тая дума не я знаят.

Тях инструкция ги не лови. ДАНС – също.

А иначе – нямаме нищо против националната сигурност. Макар че – един поет би попитал – прекрасно, но що е национална? А после – и що е сигурност?

Румен Белчев

Песничката от “Следите остават”

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име