fbpx
От категория: Каква стана тя

ИМИТАЦИЯ НА КОМПЕНСАЦИЯ

Това, че родната Темида е напълно неадекватна, е известно отдавна. Най-вече на потърпевшите. Ето поредния пример.

На 25 май 2017-а 44-годишният ревнивец Мехмед Юсеин от бургаското село Снягово закла приятеля на бившата си жена. След това пък преби нея с арматурно желязо, въпреки че беше бременна (а може би точно затова).

За да избегне най-тежкото наказание, убиецът (по отдавна наложила се съдебна практика) призна вината си и затова получи само 18 години затвор от Апелативния съд в Бургас. Овен това той трябва да плати по 60 000 лева на двете деца на убития и по 150 000 за всеки от неговите родители. Или общо: осъденият трябва да се бръкне за 420 000 лева.

Ще плати 420 000 обаче, когато цъфнат налъмите.

За сведение на читателите ще отбележим, че Мехмед Юсеин не е милионер, който не си знае парите. Той е безработен, отишъл да се прехранва в Англия, където прави дюнери. Ето такъв безпаричник Темида осъжда да даде почти половин милион на близките на убития от него. С ясното съзнание, че той никога няма да събере толкова пари, дори и да живее още 100 години.

Подобни нелепи суми, които нямат нищо общо с действителността, обаче не са изключение, а ежедневие в практиката на Темида. Нейните магистрати имитират строго правосъдие, като непрекъснато присъждат бомбастични обезщетения от стотици хиляди. Но жертвите или техните близки не получават и лев. Защото осъдените или са тарикати, които пре­хвърлят всичко, което имат, на свои близки, или (което е по-често)нямат дори минимална част от фантастичните суми. Досега, вече близо 30 години демокрация, няма нито един случай на изплатено многохилядно обезщетение.

Тъка че след като Темида раздава нереални обезщетения на едро, е странно защо не е осъдила убиеца от Снягово да плати 100, 200 или 300 милиона кръвнина? Или един милиард? Нали и без това на всички – от обикновения българин до г-жа Цецка Цачева, оглавяваща Министерството на правосъдието, е ясно, че той няма никога да ги плати?

Най-лошото в тази правна неадекватност е, че обикновеният българин все по-рядко се надява на адекватно правосъдие у нас. И затова го търси (и го намира) в Европейския съд в Страсбург.

Борис Чоев

 

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име