fbpx
От категория: Каква стана тя

ПЪРВИ ЧАСТНИ БУДИТЕЛИ

Покрай празника на Народните будители (имало и такъв повод за почерпка) доста народ зададе въпроса – добре де, празник има, а що е това будител и има ли такова животно по нашенско?

Енциклопедиите не дават достатъчно информация – според тях народните будители били живели преди век, век и нещо, имали са бради, работили са в системата на просветата или в църквите, от време на време ставали хаймани и са опитвали да свалят законната власт на султана, като за целта събуждали или поне се опитвали да събудят народа поробен…

И тогава, и сега всички мразим тоя, който се опитва да ни измъкне изпод топлото одеалце. Но мъдрите хора са затова мъдри – да измислят начин да се справят с неприятните усещания. Говори се, че още преди двеста години графът Сен Симон, социалист (макар и утопичен), бил наредил на слугата, натоварен с неблагодарната мисия да го вдига от кревата, да го буди с думите: „Ставайте, графе, чакат ви велики дела!”.

Как да не стане човек веднага и да напъха крака в пантофите – великите дела не бива да бъдат оставяни да чакат!

Ние графове си нямаме, поне истински, великите дела нещо ни убягват, думата „слуга” е поглед­нато отвсякъде некоректна, но това никак не ни пречи да си завъдим частни домашни будители!

Частният домашен будител е изключително удобство в днешното напрегнато време – освен че може да обещае рано сутрин на нас, както и на онова, което у нас наричаме обществено мнение, че ще извършим велики дела, вечер може и да ни приспи и нас, и него с уверението, че вече сме ги свършили!

И не само това – може да убеди онова, което по инерция наричаме обществено мнение, че делата са ни велики поне толкова, колкото сме велики и незаменими самите ние!

Разбира се, от време на време нашият частен домашен будител може да влезе в конфликт с някой чужд домашен будител – нищо лично, просто великите дела, прославяни от чуждия, са чужди, следователно – недотам велики, да не говорим, че и враждебни. По нашите земи е така – това, което не ни отърва, винаги е враждебно нам – политически и най-вече икономически, разбира се.

Тогава двамата собственици на частни будители сядат в двата ъгъла на ринга и насъскват будителите си един срещу друг за радост на просветената публика.

По време на интелектуалната схватка общественото мнение научава, че единият частен народен будител не бил никакъв будител, а елементарен будиороид, след което с изумление открива, че и опонентът му също не отговаря на качествата на народен будител, защото е прост будираст!

Какво правите вие, бе – вика общественото мнение или онова, което у нас минава за такова, какви са тия будители, дето ни ги пробутвате, а собствениците им вдигат рамене и обясняват, че няма какво да се направи  – с такъв будителски материал разполагаме!

Погрешно се смята, че основен будител в днешно време са сутрешните блокове на телевизиите – повечето зрители се излежават пред телевизорите по това време и кротичко придремват, защото те отдавна са си отговорили на въпроса, зададен от класика преди век и половина:

– Дали се зора довърши или се две нощи смесиха…

Румен Белчев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име