fbpx
От категория: Uncategorized

НАШИЯТ ПЕТЪЧЕН САЛОН

Криворазбраната българизация

Че живеем в епохата на тежкия чалга-национализъм, в това няма спор. Над всяко второ барче и кавартално магазинче вече се вее българският трикольор, да не говорим за автобусите в градския транспорт и такситата. Изобщо тънем в „българщина” отвсякъде! Наскоро научих за фирма, която санира панелки в цветовете на националния ни флаг. Положението в културната сфера е идентично. Всичко минава на фона на тъпани, гайди и шевици. А там, където има интерес, неминуемо се появяват – печалбари.

Онзи ден се натъкнах на реклама за грандиозен концерт с гръмкото име „Песните на моя народ”. Вече виждам апокалиптични картини как фолк фенове се блъскат на 22 октомври пред зала „Армеец”, за да влязат първи на купона.

Кой всъщност ще изпълнява песните на българския народ? Е, как кой: Азис, Десислава, Фики, Галена, Гери Никол и космическата Валя Балканска!

Едва ли писателят-фолклорист Борислав Геронтиев предполага, че организаторите на този фолклорен миш-маш са изплагиатствали заглавието на една от най-популярните му книги, слагайки го за име на „спектакъла”. Като става въпрос за организатори, те не фигурират в поканата, но пък е ясен основният спонсор – мебелна къща „Явор”. Тя е собственост на пазарджишкия бизнесмен Благо Солов, славещ се с пристрастията си към чалгата. По-интересно е как певица, държаща на името си като Валя Балканска, се е съгласила да излезе на една сцена с цвета на българската чалга. Дано парите не са основната причина за решението на космическия ни глас!

„Различни в живота, но обединени от любовта към България”, гласи рекламният слоган на шоуто. Не знам дали родолюбието обединява участниците, но със сигурност подобни спектакли целят само едно – да напълнят касичката на организаторите. Отдавна в страната ни масовата публика не прави разлика между чалга и народна музика, всичко се е омесило в един безподобен фолк-буламач от славитрифоновци, азисовци и други подобни. Това са песните на нашия народ!

Уважаема публико, добре дошла в опростачена България!

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име