fbpx
От категория: Каква стана тя

БЕЗСМИСЛИЕ ЗА 114 ХИЛЯДИ

Г-жа правосъдната министърка Цецка Цачева вероятно е единственият човек в Република България, който не знае какво е доверието на населението към ръководената от нея институция. Затова обяви обществена поръчка, който да установи колко от гражданите са доволни или недоволни от оглавяваното от нея родно правосъдие.

Според публикуваната обява се търси: „Изпълнител, който да изработи методология за проучване на общественото мнение относно удовлетвореността от правосъдната система”.

Странно, би си казал всеки българин. Нима г-жа Цачева не знае какво е мнението на населението за нашенската Темида? Явно няма никаква представа, защото нарежда: „Проучването да се провежда в цялата страна, не по интернет, а на живо; всички граждани да имат шанс да попаднат в извадката; тя да отразява структурата на гражданското общество и бизнеса.”

А след това: „Да се организира обществено обсъждане, като в залата да няма по-малко от 100 души. Те да бъдат питани за проблемите във всички видове дела и да посочат какво липсва сега: достъп до правосъдие, бързина, безпристрастност, ефективност, публичност, етика, отчетност, достъп до информация.“

Още по-странно става, когато се разбира, че министър Цачева ще плати 114 хиляди лева (без майтап), за да чуе отговорите. Които би получила от всеки обикновен българин, без той да є поиска дори стотинка.

Най-нелепото е, че в обществената поръчка са посочени точно какви са проблемите на Темида, защото са цитирани препоръки както на неправителствени организации, така и от докладите на Европейската комисия, които отдавна са все едни и същи. Само един пример: „По показателя ефективност на съдебната ситема България традиционно (!) е на последно място”.

Е, та наистина ли министър Цачева е убедена, че от тази анкета ще научи нещо ново, което ще є помогне да реши всичките проблеми в подопечното є правосъдие? Тя не е глупава жена и е напълно наясно, че от проучването няма да има никаква полза. Елементарната логика, изхождайки от всички хватки, които през последните 30 години прилагат родните политици за лапане на пари, навежда на мисълта, че г-жа Цачева просто има 114 хиляди, които трябва да раздаде на свои хора?

Но така, че никой да не може да я пипне.

Защото го прави по напълно законен начин.

А това е поредният пример, че у нас законите се спазват от политическия елит само тогава, когато те им помагат за пилеенето на парите на данъкоплатците.

 Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име