fbpx

ОЩЕ ЕДНИ НЕДОСЕГАЕМИ

Много неща се изприказваха около фалита на кипърската застрахователна компиния „Олимпик”, която открадна от  200 хиляди българи  близо 60 милиона лева. Най-интересното чухме от финансовия министър Владислав Горанов. С нескрито неудоволствое той обясни, че не само не може да накаже, а дори не може да
пипне членовете на Комисията за финансов надзор, които проспаха ситуацията.

Брей, какви пък са тези държавни чиновници?

Недосегаеми, оплака се министър Горанов, недосегаеми за каквито и да е санкции от правителството. Защото имат друг работодател – избрани са от Народното събрание.

За сведение ще отбележим, че петимата недосегаеми от ръководството на надзорната комисия взимат заплати между 12 000 и 13 220 лева. По-големи, отколкото са заплатите на шефката на Народното събрание, на министър-председателя и на президента.

Има нещо много сбъркано в една държава, в която анонимни чиновници получават повече пари, отколкото тримата първи водещи нейни политици.

С годините финансовият надзор успя да убеди обществото единствено в това, че от него няма никаква полза. Достатъчно е да си припомним крахът на банковата ни система, източването на Корпоративна търговска банка, сега и фалирането на застрахователната компания „Олимпик”.

А последният случай ни подсеща за нещо наистина страшно: сгромолясването на Гърция във финансовата пропаст през 2009-година започна с фалита на седем… застрахователни компании.

Нищо чудно същият ужас утре да сполети и България, ако  недосегаемите в трите власти продължават да се множат и да взимат с нищо незаслужени, но огромни заплати, като проспиват всички финансови престъпления, защото си отварят очите само за да видят с колко нули е подкупът, който получават.

Сергей Трайков

Още от "Стършел"

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

РАЗВОД  МИ  ДАЙ, бензин ще се намери

Добрата новина е, че управляващите се поразмърдаха и започнаха да поглеждат по-критично към петролния властелин „Лукойл”. Малко срамежливо, но все пак е дългоочаквано начало. Като основните маркери са прекратяване на концесията му на нефтопристанището и на дерогацията (частичната отмяна на забраната) за внос на руски нефт. Странно е обаче как почти четвърт век беше оставена руската фирма да си прави каквото...

Продължете

МНОГО ВИ ЗДРАВЕ ОТ…

Не че ме гони носталгията, но едно време си имаше ред! И човек знаеше пред кого да легне и на кого да се помоли, за да се уреди въпросът. Ниска ти е заплатата – събираш стотина души с ниски заплати, лягате на паветата пред Министерския съвет и Бойко вдига заплатите. Високи са ти данъците – събираш стотина данъкоплатци, лягате сред  „Дондуков“...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"