Преди вечеря седнах малко да си почина и какво да правя – отворих едно списание на жена ми. Вътре плетки, рецепти, едно, друго и изведнъж хоп – любителите на рибени гозби изневеряват по-често. Учените са го установили! Веднага се зачетох.
Оказа се, че кулинарните пристрастия са в състояние да подскажат нещичко за човека до нас. Научно е установено следното:
Любителите на рибени гозби изневеряват по-често.
Ако човекът до нас много обича плодове, лесно може да го разконспирираме като внимателен и отзивчив.
Ако той не може без зеленчуци, е енергичен и го съпътстват професионални успехи.
Любителите на пържоли са традиционалисти и не реагират на критика.
Поклонниците на рибата и морските продукти освен че изневеряват, са неспокойни и непостоянни, на тях трудно се разчита в семейния живот.
Който обича люто, има съответния темперамент, но също така е егоист.
Мазното издава флегматичните хора.
Така-така! Всичко това са го установили учените! Отидох при жена ми, позавъртях се, казах нещо за времето и после попитах уж между другото:
– Какво ще вечеряме?
Тя разсеяно измърмори:
– Ще импровизирам нещо лекичко.
Изтръпнах.
– Риба? – попитах уж небрежно като се опитвах да уловя погледа є, вперен в телевизора.
– Ха! – изсмя се тя – Кой ще ти приготвя тепърва риба! Салатка ще нарежа и нещо към нея.
Така-така! Салата – това значи зеленчуци! Постепенно психологическият портрет на жена ми започна да се оформя, обаче ми трябваше още информация.
– Какво ще е това към салатата, миличко? – подпитах я.
Тя измърмори нещо за какво Бог дал.
– Добре, де – настоях, – плодове ли ще са или нещо мазно?
– Остави ме – сопна ми се тя, – остави ме да си догледам сериала, моля ти се, най-после!
Ядосах се:
– Не се дръж като любител на пържоли, ами кажи какво ще вечеряме и после гледай каквото си искаш!
Жена ми директно ме изпроводи да вечерям каквото намеря в хладилника и повече не ми обърна внимание. Опържих си две яйца, но за този вариант в списанието нищо не пишеше и не мога да ви кажа що за човек съм.