fbpx
От категория: Архив, Каква стана тя

Пърцуца вместо първак

Братя и сестри сънародници, лоши времена дойдоха – нямаме вече гимнастички и щангисти да ни прославят по олимпиади. Футболистите ни отдавна не са четвърти в света, да не говорим за киселото мляко, в което има всичко друго, но не и мляко. Накратко – националните ни гордости са в застой, да не кажа в пълен упадък.

Но ето, в тунела се види светлинка. По данни на световната организация IWSR, която наблюдава производството и продажбите на алкохол, България е в топ 6 в света по консумация на спиртни напитки на глава от населението.

Ликуй, народе! Изпитото количество на глава от населението показва, че всеки нашенец е гаврътнал по 14 л твърд алкохол през 2017 г. Някои по-жадни изпиват тази доза за две седмици. Какво правят през останалото време на годината, остава загадка.

Освен че си пийваме порядъчно, можем да се похвалим с едни от най-ниски цени на алкохола, а така също и със солидно домашно производство. Сварената ракия по домовете заема 60% от общата консумация, което се равнява на 81 млн. литра.

Мой приятел има домашен казан за ракия, ръчна изработка, от корпусите на две перални „Перла”. По-важното е, че е единствен в селото. Таксата за варене в това чудо на техническата мисъл беше твърда – 1 литър ракия. Наемодателят събираше летните такси и ги консумираше през зимата. Един ден приятелят ми се оплака: „Разглезих ги, преди време ми оставяха от първака, а сега все по-често ми пробутват пърцуца. От утре мис­ля да им кажа на всяка варка – по шише уиски. Така ще ги изравня всички ползватели на казана. Свобода, равенство, братство…“ Тук съвсем навреме го прекъснах: „С това уиски ще се вкараш в големи разходи за мезе. Вместо кисели краставички ще се наложи да купуваш бадеми”. Приятелят ми размисли, почеса се и доволен отсече: „Вярно е, прав си, ще оставя старата такса от литър ракия. Но скоро ще пусна втори казан – по килограм бадеми на варка”. „Бадемите добре, ама пари за уиски от къде?”, попитах ракиения рентиер, отговор и до сега не съм получил.

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име