fbpx

Искате ли да попротивозаконстваме заедно?

 

З-з-законите са затова – за да се нарушават! Вие сутринта купихте ли си вестник? Опа – готови сте! Току-що нарушихте Закона за защита на личните данни. И не само вие – и журналистите, които са го написали – те пък съвсем!

Според приетия закон без негово съгласие никой не може да бъде сниман, не може да му се пише името, местоработата, да му се описват далаверите, дори според някои по-свободни тълкувания – да се пише с какво време е финиширал на 110 метра с препятствия миналата седмица.

С какво тогава ще се пълнят вестниците, какво ще показват телевизиите, за какво ще говорят по радиото? Кръстословичарите няма да насмогнат!

Е, слава Богу, сега дори съдът е във ваканция, така че няма непосредствена опасност – вече някой в Министерския съвет се е сетил и е дописал промени в закона – известните хора щели да могат да бъдат снимани, когато са на публични места, дори се дава височайше разрешение да се правят журналистически разследвания (с едно уточнение – че трябвало да се преценява дали разкриването на личните данни е за изясняване на проблем от обществен интерес и доколко това няма да се отрази на личния живот на разследвания).

Ами ако прокуратурата вземе, че се сезира по публикацията – това брои ли се за отражение на публикацията върху личния живот?

По-забавната част от промените е друга – тъй като журналистите нямат право да разкриват източниците си, Комисията за защита на личните данни няма да настоява на това, но в замяна на това си е предвидила правото да претърсва компютрите, таблетите и диктофоните на репортерите.

Весела есен се задава – с доста скучни вестници…

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име