fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

“КОРГИ” ООД

Стоян Каракьопеков беше мъж, който приемаше себе си за светило във футбола и кинологията. Посмееше ли някой съсед да твърди, че има по-силно първенство от Висшата английска лига и по-умно куче от немската овчарка, нещата отиваха направо на бой.

Животът на Каракьопеков си вървеше съвсем благополучно, докато един ден не затвориха платения паркинг, който пазеше. Безработицата му съвпадна с погребението на кралица Елизабет II и загубата на любимия му “Евертън“ от “Челси” с 6 на 0. Отчаян от връхлетелите го житейски несгоди, Стоян се върна отново към редовната консумация на високоалкохолни напитки. Светлината в тунела за Каракьопеков дойде под формата на статия в ежедневник: ”Рязко се е повишило търсенето на кучета от породата корги. Те бяха любимци на английската кралица и след смърт­та є, цената на едно корги вече достига рекордните 3000 паунда”.

„Еврика!”, извика с цяло гърло Стоян. Вечерта, още щом съпругата му Дочка Каракьопекова се върна от работа, той я настани на фотьойла и изрецитира: ”Скъпа, ще бъдем богати! Ще развъждаме кучета, не какви да е, а кралски! Имаш ли представа изобщо колко струва едно корги? Цели 3000 паунда, по курса за деня това прави 6600 лева! Хайде, нашите ще ги даваме на промоция по 5 бона и пак ще сме на голяма печалба!”.

Дочка се загледа в искрящите му от вълнение очи, но реши по женски да охлади ентусиазма на половинката си: „И какво сега, кучкарник ли ще строим? Ами ако излязат от мода тези коргита, какво ще ги правим?”.

Каракьопеков не искаше изобщо да чуе своята благоверна, вече се виждаше като първия български корги милионер и беше твърдо решен да изпълни намерението си. Още на следващия ден Стоян отиде да регистрира дружество „Корги”ООД, с предмет на дейност: „Развъждане и продажба на кучета от породата корги на територията на страната”.

Доволен от свършената работа, Каракьопеков се заоглежда за началния капитал на своя бъдещ кучкарник – няколко скитащи квартални кучки, успешно преодолели общинските кастрационни кампании. И така, натоварени в един очукан микробус, Стоян и подмамените с парче кренвирш „градски безпризорни коргита” поеха към Злокучене. Пишман кинологът имаше къща в селото и там мислеше да постави основите на своя нов високодоходен бизнес.

Да, ама дяволът си няма друга работа – буквално на няколко метра преди табелата за Злакучене пред микробуса изникна полицейски патрул. „Здравейте, казвам се старшина Стаматов, проверка на товарните превози. Може ли да отворите задната врата на микробуса?”, запита униформеният.

„Всичко е изрядно, няма стока без бандерол. Кучета превозвам, от много специална английска порода – кралско корги!”, заяви Стоян с цялата си любов към футбола на Албиона.

„Корги – морги, я не ме баламосвайте! Виждал съм много такива като вас! Въртите далавери с приютите за домашни любимци, а после се правите на ощипани!”.

В този момент старшината рязко отвори вратата на микробуса. Уплашени, кварталните кучки се разбягаха из цялото злокученско поле. Поради липса на веществени доказателства Каракьопеков отнесе минимална глоба за „превоз на четириноги без нужното обезопасяване”.

Така де, всеки успешен бизнес в началото започва с финансови загуби!

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

МЕЧО ПУХ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

От Мечо Пух българската политика взима много абсурдни идеи, които реализира по смешен начин. От българската политика Мечо Пух не взима нищо - и така си е съвършен. Но ако реши да кльофне в несъвършенството, ще му помогнем, като му подарим някои свои изконни принципи. Първият е за противното Аз. Имам предвид противоположното, но и противното звучи добре. През 1990 българските...

Продължете

ЧОРАПЪТ ДА СИ ЗНАЕ ОБУВКАТА

Около фонтана в „Тригълника на властта” пак има протести - този път недоволството и освиркванията са за президента. Но колко абсурдно, тези, които днес го освиркват, преди три години му падаха на колене. А на президентските избори гласуваха за него и му осигуриха втория мандат. Чак сега ли демократичните хора  разбраха кой  е Радев? Къде гледаха през всичките тези години? Аз...

Продължете

ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАШ ЧОВЕК

Увлечени в еуфорията  за наградата „Букър”, която Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище”, медиите не обърнаха внимание на други едни награди. Наградите на Министерството на културата, които бяха обявени в навечерието на 24 май. Сред отличените със „Златен век” (къде с огърлие, къде без) са бивши културтрегери от Живко­вия режим и Живковата ДС. Като започнем от Георги Йорданов, бивш министър...

Продължете

ПЛАЩАМЕ ЗА СТАРО СЪДЕБНО ШОУ

Каква е разликата между съда в Страсбург и нашенския? Европейският съд действа със скоростта на космическа ракета, докато българският се движи по-бавно и от неподвижен сфинкс пред египетска пирамида. Примерите за това са многобройни, но сега ще хвърлим поглед само към  делото срещу семейство Баневи. Ако някой изобщо си спомня, че има такова. Преди пет години – през октомври 2018-а, Николай...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име