fbpx
От категория: Каква стана тя

ПАРДОН, ИЗЦАПАХТЕ БОХЧАТА

НАЦИОНАЛИСТИ СРЕЩУ НАЦИОНАЛ

А по канала Евроком изтече нов филм срещу националния писател Алеко Константинов.

Претенциозната документална лента е спонсорирана от БАН, Националната библиотека, университетите в Търново и Пловдив и от ресторанта „Лебед“.

Действащите фигури са познати от националните медии: академици, професори, член-кореспонденти (Г. Марков, Пл. Павлов и пр. Някои ерудити са познати сътрудници на други служби).

Режисьор е Петко Колев, засега с претенции за национална известност. (Усеща се отсъствието на Митев от Софийския университет, на Баева и неистовата Дърева. Абе, Колев, защо си пропуснал Дърева? Ще те гони до дупка).

Гледахме и слушахме цял час филипики срещу Алеко, автора на националния шедьовър „Бай Ганю“, на „До Чикаго и назад“, „Пази, Боже, сляпо да прогледа“, душата на „Весела България“, група от края на 19-ти век, където се е родила хрумката за „невероятния българин“ Бай Ганю. Но филмът не е срещу литературния образ, а срещу автора му, убит от засада от политически мотивиран куршум.  (Още една липса – на възстановка край шосето за Пещера: пушки, димки в шанеца. Абе, Колев, не можа ли да намериш още някой ресторант или нощен бар, реквизитът ти щеше да е безплатен!)

И без реквизит убийството може да бъде извършено и с изречения, с цитати от дебели книги, с фрази и клишета, на които ерудитите са доказани майстори. Втори дубъл на убийството на Щастливеца бе успешно извършено от класово-партийна засада. Става ясно, че дегизиран като бонвиван от „Весела България“,  Алеко е бил надменен, високомерен, че от чардака на своя дворец в Свищов е презирал своя народ, па накрая седнал и създал образа на БГ, за да ни очерни в пространството до Чикаго и околността. Не стига това, ами очернил и самия прототип г-н Сомов, с цел гавра и дамга върху бъдещите му потомци.

Комплексираният автор, казват ерудитите, не е трябвало да съчинява, а като юрист е можел да се рови в дела и документи и като научен деятел да служи на ползу роду. Изводът е ясен: Алеко е преследвал само една мечта – да стане депутат и един ден да стигне тавана на пенсиите…

Гледаш, слушаш и се питаш: тия достолепни фигури в ред ли са? Не знаят ли, че има словесно изкуство? Че в този „странен занаят“ има метафори, алегории, хиперболи, иронии… Че още преди векове във фолклора е възпята хурката, която се разлиства и дава зрели дренки (за ленивата невяста). Че съществуват хуморът, иронията, сатирата на българина. На същия българин, който е оплакал невинната жертва на шосето за Пещера. Същият българин, оклеветен, окарикатурен и осмян от същия автор, създал книгата за Бай Ганю?

Но когато няма олио и газ от Газпром, един е лозунгът: да изхвърлим книгата „Бай Ганю“ от книжарници и библиотеки. Да я метнем направо на жълтите павета и да я ритаме с кубинки и кецове, както (помним), други ерудити, без чувство за хумор, ритаха книгата „Фашизмът“. Нали затова са паветата национална ценност, да удряме крак и да викаме „долу“ с вдигнат юмрук!

И ако това е малко уморително, по-лесно е да струпаме на клада книги като „Бай Ганю“ и да им палнем кибрита.

Пази, Боже, от ерудити без чувство за хумор!

Георги МИШЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име