fbpx
От категория: Каква стана тя

ПАРДОН, ИЗЦАПАХТЕ БОХЧАТА

НАЦИОНАЛИСТИ СРЕЩУ НАЦИОНАЛ

А по канала Евроком изтече нов филм срещу националния писател Алеко Константинов.

Претенциозната документална лента е спонсорирана от БАН, Националната библиотека, университетите в Търново и Пловдив и от ресторанта „Лебед“.

Действащите фигури са познати от националните медии: академици, професори, член-кореспонденти (Г. Марков, Пл. Павлов и пр. Някои ерудити са познати сътрудници на други служби).

Режисьор е Петко Колев, засега с претенции за национална известност. (Усеща се отсъствието на Митев от Софийския университет, на Баева и неистовата Дърева. Абе, Колев, защо си пропуснал Дърева? Ще те гони до дупка).

Гледахме и слушахме цял час филипики срещу Алеко, автора на националния шедьовър „Бай Ганю“, на „До Чикаго и назад“, „Пази, Боже, сляпо да прогледа“, душата на „Весела България“, група от края на 19-ти век, където се е родила хрумката за „невероятния българин“ Бай Ганю. Но филмът не е срещу литературния образ, а срещу автора му, убит от засада от политически мотивиран куршум.  (Още една липса – на възстановка край шосето за Пещера: пушки, димки в шанеца. Абе, Колев, не можа ли да намериш още някой ресторант или нощен бар, реквизитът ти щеше да е безплатен!)

И без реквизит убийството може да бъде извършено и с изречения, с цитати от дебели книги, с фрази и клишета, на които ерудитите са доказани майстори. Втори дубъл на убийството на Щастливеца бе успешно извършено от класово-партийна засада. Става ясно, че дегизиран като бонвиван от „Весела България“,  Алеко е бил надменен, високомерен, че от чардака на своя дворец в Свищов е презирал своя народ, па накрая седнал и създал образа на БГ, за да ни очерни в пространството до Чикаго и околността. Не стига това, ами очернил и самия прототип г-н Сомов, с цел гавра и дамга върху бъдещите му потомци.

Комплексираният автор, казват ерудитите, не е трябвало да съчинява, а като юрист е можел да се рови в дела и документи и като научен деятел да служи на ползу роду. Изводът е ясен: Алеко е преследвал само една мечта – да стане депутат и един ден да стигне тавана на пенсиите…

Гледаш, слушаш и се питаш: тия достолепни фигури в ред ли са? Не знаят ли, че има словесно изкуство? Че в този „странен занаят“ има метафори, алегории, хиперболи, иронии… Че още преди векове във фолклора е възпята хурката, която се разлиства и дава зрели дренки (за ленивата невяста). Че съществуват хуморът, иронията, сатирата на българина. На същия българин, който е оплакал невинната жертва на шосето за Пещера. Същият българин, оклеветен, окарикатурен и осмян от същия автор, създал книгата за Бай Ганю?

Но когато няма олио и газ от Газпром, един е лозунгът: да изхвърлим книгата „Бай Ганю“ от книжарници и библиотеки. Да я метнем направо на жълтите павета и да я ритаме с кубинки и кецове, както (помним), други ерудити, без чувство за хумор, ритаха книгата „Фашизмът“. Нали затова са паветата национална ценност, да удряме крак и да викаме „долу“ с вдигнат юмрук!

И ако това е малко уморително, по-лесно е да струпаме на клада книги като „Бай Ганю“ и да им палнем кибрита.

Пази, Боже, от ерудити без чувство за хумор!

Георги МИШЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име