fbpx
От категория: Каква стана тя

Каруцата пред халбата

Въпреки че упорито вървим към зимата и червеното вино, бирата си остава питие номер едно, когато говорим за културна реклама.

Ето, управниците на града под тепетата първи се усетиха и представиха пред обществеността официалната бира на Стария Пловдив. “Тя ще е с добра пяна, силен хмелов аромат и още нещо. Идеята е бирата да бъде още една причина резерватът да бъде едно привлекателно място за пловдивчани и туристите на града“, съобщи местният зам. кмет по културата.

Звучи чудесно! Очакваме като чуят за новата пенлива течност, към Стария Пловдив да се юрнат тълпи от прежадняли туристи. По-страшното е какво ще видят там – немалка част от къщите са буквално изоставени. От една страна – собствениците не получават никакви финансови стимули да се погрижат поне за външния вид на сградите, от друга – Общината от години нехае за архитектурната разруха, тегнеща върху туристическата перла на града. Отделената сума от 2,5 милиона лева за цялостна годишна поддръжка на Стария град е красноречива за отношението на управниците. Емблематичен е примерът с къщата „Ламартин”, която продължава да се руши, докато се търсят 1,6 милиона лева за раставрацията є. В същото време за довършване на новостроящия се стадион на ФК „Ботев” беше изтеглен общински кредит от 12 милиона лева.

Явно културата в Пловдив остава в трета глуха за сметка на важните и стратегически вложения в местния футбол. На целия този фон се прави пиар акция за привличане на туристи с „официалната бира на Стария Пловдив”.

Уважаеми общинари от града под тепетата, първо оправете рушащите се фасади на сградите, пък после пускайте бира, с която да ловите чужденците. В противен случай съществува реален риск да сложите каруцата пред халбата, а това никога не води до нещо добро.

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име