fbpx
От категория: Каква стана тя

ПРЕЗ НОСА – ПРАВО В ДЖОБА

Как най-лесно може да бръкнете законно в джоба на редовия гражданин? Няма да се сетите – най-прекият път е през носа му!

Но, всичко по реда си.

Когато цените полудяват, гражданството обикновено се ошашавя. И започва безпрекословно да вярва на телевизорите, когато му обясняват защо бензинът е скъп, макар петролът да е евтин – виновни били котировките на нидерландската борса. Пак заради тях и токът за фирмите се превърна в луксозна стока, макар въглищата за него да са си на старата цена. Нидерландската борса е виновна и за цените на хляба, и на калъпчето масло, да не говорим, че посегна и на най-съкровеното в тия топли месеци – бирата!

Но има и явления, които дори това универсално оправдание не може да обясни.

Да са ви бъркали наскоро в носа? Или в гърлото? Не със зла умисъл, разбира се, а с благородната цел да ви направят бърз антигенен тест.

Можете да си го позволите само срещу тридесетина кинта във всяка лаборатория. Сега даже има намаления – по-човеколюбивите собственици промоционално намаляват на 25, а най-човеколюбивите – на 15!

Познайте сега колко струва на собственика кутийката с въпросния тест!

Десет лева? Не, далеч сте от истината.

Пет? Топло, почти познахте.

Два и петдесет? Горещо!

Да не се мъчим повече – на едро един антигенен тест се предлага срещу 2,39 (два лева и тридесет и девет стотинки). Като загрижената за здравето на поданиците си държава дори го е освободила от ДДС.

Тия тестове нямат котировки на нидерландската борса, така че тя не е крива, че ни дерат на десеторна цена за едното бъркане в носа.

Да не забравя – лаборантката, която ще ви тормози с клечицата в ноздрите, естествено, ще е с маска, за да се предпазва от евентуалната зараза. Добрите маски, известни като FFP2, в аптеките ще намерите на интересни цени – някъде – по левче, другаде – срещу два, а можете да ги откриете и за 3,50!

Аптеките ги купуват на едро срещу тридесет стотинки парчето.

Като ви кажат, че най-скъпото нещо е здравето, вече ще знаете защо – защото надценката е 1000 процента!

А ако ви кажат, че си има цяла държавна комисия за защита на потребителите, вече ще знаете и какво прави в работното си време – бърка си в носа.

И спрете да се оплаквате на-после от цените на бензина – ами че той поскъпна само с петдесет!

Румен Белчев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име