fbpx
От категория: Каква стана тя

Уреждат се някои хора

Направи ми впечатление, че съседът Иванов си е купил костюм втора употреба. Забелязах, че сутрин излиза рано-рано и се връща по-късно следобед. А когато в пликчето му с боклук открих кутия от истинско сирене, ми прекипя и го проследих. Сгащих го да стои на ъгъла на булевард “Бай Ганьо” и улица “Хисарският поп” и му поставих ребром въпроса.

– Намерих си работа – измънка. – Общината се бори с мръсния въздух, та ме назначиха анализатор.

Съшито с бели конци! Не му го спестих:

– Какъв си ти, бе, Иванов, та точно теб те назначиха на заплата за анализатор на въздуха?

Той настръхна:

– Човек с фино обоняние! Такива сме анализаторите! Надарени! Аз съм страстен пешеходец, велосипедист и по съвместителство софиянец! С едно вдишване безпогрешно мога да определя състоянието на кое да е моторно превозно средство!

– А посмали малко, Иванов!

– Добре, ще ти демонстрирам! Кое моторно превозно средство искаш да анализирам?

Огледах се:

– Ей онази лека кола там!

– Нищо по-лесно! Момент, да подуша…

Иванов се съсредоточи нечовешки, по-точно заприлича на куче, изучаващо задните части на друго куче. Сетне докладва:

– Въпросната кола, съседе, в продължение на 10 години е била карана от немска пенсионерка веднъж седмично до супера!

– Я, все едно четеш по книга, Иванов?! – подметнах подигравателно, ала нещо в мен ми казваше да не го подценявам.

Иванов навири гребена:

– Нали ти казах! – той посочи с ноктест показалец, вдъхна два-три пъти като йога и ме информира – Онази кола 6 години е била юркана от италиански плейбой!

– С мръсна газ и превъртане на гумите ли, Иванов? – изгледах го изпитателно.

Той кимна:

– Предимно с мръсна газ и много често с превъртане на гумите. Обаче, съседе, аз съм на работа, правят ни внезапни проверки, пишем отчети, та ще ме извиняваш!

Извиних го и той закрачи по тротоара, дишайки дълбоко. Аз пък закрачих към кметството, за да пусна анонимка, че някои анализатори на въздуха наместо да извършват мониторинг на поверения им булевард, душат край кебапчийницата на пазарчето.

Весел Цанков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име