fbpx
От категория: Каква стана тя

ПРИСЪДИ В ПОЛЗА НА СЪДИЯТА

В края на юли официално престанаха да съществуват Специализираният наказателен съд и спецпрокуратурата. Защо бяха закрити всъщност, остана тайна за населението. Защитниците им твърдяха, че престъпни политици и олигарси се страхували от тях, а противниците им – че действали избирателно и работели непрофесионално, мудно и калпаво. А понякога и много пристрастно, с криворазбрана колегиалност, ще добавим ние.
Рядко се случва съдия да бъде съден, затова е интересно, когато все пак се случи. Всички съдии и прокурори от даден град обаче отказват да поемат такова дело. С мотива, че не могат да бъдат безпристрастни към своя колега. Интересно какви са моралните и професионални качества на тези магистрати и за какво получават заплата, след като могат да прилагат закона само ако не познават подсъдимия? И защо не се отказват със същия мотив да съдят свои бивши съученици, учители, съседи, приятели, любовници и други свои познати и съграждани? Нима при техните казуси са напълно безпристрастни и прилагат закона с цялата му строгост? Тази избирателност на тружениците на Темида е много съмнителна. Още повече, че за да се избегнат всички съмнения за лично пристрастие, отдавна никой не си избира кого да съди, а делата се разпределят на случаен принцип. Освен съмнения, тези откази от раздаване на правосъдие раждат и много технически затруднения.
Когато делото се прехвърли в друг град, всички обвиняеми, адвокати, свидетели, експерти и прочие трябва да нарушават ритъма си на живот, да пътуват за всяко поредно заседание, да харчат лични пари, време и нерви само защото на съдиите е разрешено да не си вършат работата, за която са назначени.
Още по-интересно обаче е как се съди съдията в друг град от свои колеги, които не си дават отвод. Това означава ли, че са безпристрастни и издават обективни присъди? Нека потърсим отговор в случая със съдийката Анелия Рашева от Районния съд във Видин.
В началото на 2009-а година нейният бивш интимен приятел Кирил Кузманов подал иск да му бъде върнат стар дълг от негов познат. Гражданското дело се паднало да бъде гледано от нейна колежка. Съдия Рашева обаче тайно подправила протокола /!?/ и взела делото на К. Кузманов при себе си. За да го гледа по-безпристрастно от колежката си. Когато това се разкрило, срещу нея също било заведено дело, което се точи 12 години. Чак през февруари 2021-а от Върховния касационен съд Анелия Рашева получава 6-месечна условна присъда – за това, че е „нарушила принципа за случайно разпределение на делата и е целяла да набави облага от 1000 лева на К. Кузманов”.
Междувременно срещу видинчанката тече и второ дело, пак в София. То е за фалшифициране на други документи от съдебни заседания. На 18 май 2009-а съдия Рашева изготвила протокол, че в съдебната зала са се явили съпрузи, които казали, че искат да се разведат. А истината е, че семейството дори не е стъпвало в съда. Целта на съдийката била да използва фалшивия протокол по друго дело. Два месеца по-късно А. Рашева пише, че нова двойка съпрузи поддържат молбата си за развод, без те изобщо да имат такова желание и никога да не са влизали в съда. Третият фалшив протокол е съставен на 23 юли 2009-а. В него е записано, че по гражданско дело се явила и дала показания 36-годишна свидетелка. При проверката се оказало, че такава жена в България изобщо не съществува. А при обиска в дома на А. Рашева са намерени копия за избор на съдия-докладчик и на протоколи. Освен това служителки от Районния съд дали показания, че единствено тя си е позволявала да рови по шкафовете и да взима чужди дела.
И от Марс се вижда какъв е моралът на съдийстващата фалшификаторка, която осъжда липсата на морал у другите. И изпраща в затвора нарушителите на закона, докато прави същото като тях. А ето какво вижда Специализираният наказателен съд, който по примера на Върховния касационен съд също доказа, че бавното правосъдие е липса на правосъдие. След многолетно протакане през юни миналата година и спецсъдът произнесе своята безпристрастна присъда срещу съдия Анелия Рашева. Затова, „че е съставила официални документи – протоколи от съдебни заседания, в които удостоверила неверни обстоятелства и изявления с цел да бъдат използвани като доказателство”, тя е осъдена на 3 месеца условно. Вместо да бъде вкарана в килията и изкарана от съдебната система. Завинаги.
С подобни присъди спецмагистратите сами провокираха своето закриване. Но поне доказаха, че географският принцип не пречи на техния професионализъм. Независимо дали съдията, когото се налага да съдят, е от близък или далечен град, те напълно безпристрастно прощават вършените от него безобразия.
Сергей ТРАЙКОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

ДА ЖИВЕЕ ХЕПИЕНДЪТ!

Сашко е намерен! Извънредни емисии и повсеместна народна радост. Девет дни телевизионните новини започваха, а често и свършваха със сводки по издирването на изчезналия петокласник. След дълго чакания хепиенд социалните мрежи се напълниха със стария футболен възглас: „Господ е българин!”. Каква е истината за изгубването на детето, едва ли някога ще стане ясно, и не това е най-важното. За последните 20...

Продължете

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име