fbpx
От категория: Каква стана тя

ЛЕКАРСКА ГРЕШКА, СЪДИЙСКА ПРОШКА

Много бой отнасят лекарите от недоволни пациенти. Това грозно явление често е факт в различни краища на страната, въпреки разумните призиви проблемите да се решават в съдебна зала. Някои потърпевши от лекарски грешки наистина се обръщат към Темида, но какво е нейното отношение към този проблем?

Всеки може да си отговори сам, като се попита: колко лекари са получили осъдителни присъди през последните три десетилетия за осакатени или починали техни пациенти от калпавата им работа? Отговорът е кратък – нула. Съсловната солидарност между специалистите в бели престилки е толкова непробиваема, че когато са призвани да дават експертни показания в съда, техните колеги винаги излизат невинни. Виновни за грешките на скалпела винаги са пострадалите пациенти, много от които не могат да говорят, защото са в гробищата. Ето поредния пример, който приключи наскоро във Върховния касационен съд.

Става дума за следното. На 26 септември 2009 година в частна гинекологична клиника в Повдив умира 77-годишната д-р Елена Венкова. Седмица по-рано тя постъпва там за биопсия. При тази съвсем обикновена и безопасна рутинна манипулация обаче са пробити матката и едно от тънките черва. Жената прави перитонит, развива дихателна недостатъчност и лекарите не успавят да я спасят. Близките на починалата завеждат дело срещу д-р Борис Кузманов – извършил смъртоносната биопсия, и д-р Христо Кунчев – дежурен в клиниката по време на престоя на пациентката, обвинен, че не е назначил навреме нужните изследвания, когато нейното състояние е започнало рязко да се влошава.

Делото веднага попадна във фокуса на общественото внимание, тъй като се оказа, че д-р Кузманов е племенник на президентшата Антонина Стоянова и син на бившия ректор на Аграрния университет проф. Йорданка Кузманова. Въпреки големия публичен интерес обаче делото се затътри със скоростта на охлюв през различните съдебни инстанции и населението постепенно забрави за него. А животът, разбира се, не спря своя ход: д-р Кузманов продължи да работи като лекар; през 2019-а бе арестуван за притежание на наркотици; а към настоящия момент е действащ акушер-гинеколог с частна практика.

Постепенно съдебната сага счупи всички рекорди по продължителност за дело поради лекарска грешка. И не само. Прецедент са и деветте по-следователни оправдателни присъди през годините на всички съдебни инстанции – Окръжна, Апелативна и Върховна. Преди месец, 13 години след началото на процеса, последен с окончателна оправдателна присъда се произнесе и Върховният касационен съд. Двамата лекари са напълно невинни за смъртта на тяхната пациентка, починала в ръцете им, докато са я лекували. Нищо ново като измерване от /не/прецизните везни на Темида…

Сергей ТРАЙКОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име