fbpx
От категория: Каква стана тя

А КОГАТО СНЯГ ЗАБРЪСКА?

Отдавна по средата на летните жеги не си бяхме задавали въпроса „що ще чиним ний зимъска“. Няма лошо – в тоя пек размислите за снегове и виелици разхлаждат по-добре от климатик. Няма лошо и в това, да се замислим – що ще чиним ний наистина, когато сняг забръска!

Има няколко идеи как да приложим челния европейски опит в зимни условия.

Премиерът на Испания, например, за да икономисва държавата откъм климатици, предложи чиновниците да ходят на работа без вратовръзки – да не им греят.

През зимата ние може да въведем същото, само че наопаки – чиновниците да ходят на работа с по две вратовръзки – да им топлят. По-артистичните натури могат да заложат и на фишу – още по-топличко.

Французите пък направо глобяват собствениците, които оставят вратите на магазините си отворени, та хладното да излиза навън, а топлото – да нахълтва навътре.

Тази авангардна идея може да намери развитие и в домашни условия – да призовем населението да отваря хладилниците си само при крайна необходимост, колкото да се увери, че вътре няма нищо.

По въпроса за икономиите – толкова. Знаем, че икономията е майка на мизерията, нека се съсредоточим към по-позитивни предложения.

Най-сериозното от тях е да си пазим летните вестници за зимните дни. Не, не става дума да ги ползваме само за подпалки, недай Боже – за основен топлинен източник. Макар че един тридесет и две страниченестник може да отоплява средноголямо помещение в продължение на почти четири минути!

Но това е нищо в сравнение с душевната топлина, която ще почувстваме, когато прочетем стар вестник от края на април, в който ексминистърът Асен Василев ще ни увери, че газ за промишлеността и населението има осигурен и няма да има никакви ограничения.

Тези уверения могат да ви топлят в продължение на цяла седмица!

Следващата седмица наблегнете на юлските вестници, в които експремиерът Петков ви обещава не един, не два, а цели седем танкера, които само чакат разпореждане да тръгнат към България.

Августовските изхвърлете или ги ползвайте за отопление – от тях се разбира, че танкерите за тази година не са седем, а три, от които само за един се знае кога ще пристигне, а за останалите телевизионните репортери ще стоят на брега на морето, ще се взират в простора и като едни Вазови Кина и Радулчо ще се питат: „Иде ли?“

Също и септемврийските, в които министрите на премиера Донев ще ни уверяват, че Газпром е сигурен доставчик. Тях направо можете да ги бутнете в печката. Британските учени са доказали, че един средноголям вестник отделя до шестотин и петдесет килокалории, абсолютно достатъчни да ви стоплят ръцете дотолкова, че да можете да натиснете дистанционното.

А ако има режим на тока и електричество ви се пуска колкото да видите новините и да разберете, че няма никакъв режим и всичко върви по графика, предвиден от мъдрото правителство, не бързайте да ругаете – това охлажда не само страстите, но и вътрешностайната температура. Радвайте се – един съвременен телевизор отделя толкова топлина, колкото осемнайсет среднокалибрени свещи!

А междувременно – събирайте килокалории под слънцето – ще ви потрябват!

Румен БЕЛЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име