fbpx
От категория: Каква стана тя

КАК МЕ ОТВЛЯКОХА ПИРАТИ

Конкурс “НЕКА ДА Е ЛЯТО!”

Първи ден – отвлякоха ме пирати. Честно ви казвам, ей така, както си седях под една сянка, и се оказах в трюма на пиратски кораб, с кърпа на очите и с вързани ръце.

Трети ден – на кораба има много мъже и много ром. Ех, казах си, и аз един път да извадя късмет. Четвърти ден – седим с пиратите на маса, пием ром и плющим карти. Те са очаровани от мен, никога не били срещали толкова знаеща жена, всякакви били виждали – красиви, грозни, ниски, високи, глупави и не толкова, но знаеща – никога. Не им казах, че 12 години работа в библиотека могат да превърнат и най-красивата жена в… знаеща.

Пети ден – пием ром и пеем „Йохохо“. По стара традиция това йохохо в малките часове на нощта преминава в „Ихуху“. Научих пиратите на две хора и една ръченица. Голяма веселба пада. На шестата нощ капитанът дотърча разгневен и се развика, че с такова тропане и думкане ще продъним „това старо корито“ и категорично забрани всякакви подскоци. Пиратите малко се обидиха, нарушавали им се правата и им се ограничавали свободите. Назрява бунт.

Капитанът се е хванал за главата. Върви по палубата и пустосва целия екипаж, не знаели ли те, че жена на борда носи нещастие, ама с такива тъпаци можеш ли се разбра.

Накрая ми писна, отидох при него и му казах – стига си бучал, ще оправим работата. Ти само гледай. И ето, застанах на мостика, разперих ръце и запях – „Ветровееее“, пиратите изпаднаха в транс, взеха да се поклащат в такт и да си кривят главите по посока на вятъра – да им се веели косите един вид. Пях два часа, на третия реших, че е време да сменя репертоара. И започнах – „Горчиво винооо…“ Започнахме да се потим. Палубата взе да се пълни с вода. Капитанът пак дотърча, скубеше си косите и въртеше очи към небето. Каза ни веднага да спрем, че корабът много натежал и сме слезли под ватерлинията.

Ама и този капитан – голяма паника!

Провизиите привършват, налага се да акостираме на някое пристанище и да плячкосваме. Капитанът зададе курс към Кан. Моряците доволно потриват ръце. Кой да предположи, че щурманът се е снабдил с фалшива диплома по интернет и хал хабер си няма от посоки, компаси, пергели, подводни течения и рецепти за миди пане. Вместо към Кан бил насочил кораба към… Китен.

Е, сега вече стана тя, каквато стана – моряците подивяха, надяваха се да плячкосат Кан, а то някакъв си Китен, дето не го били и чували! Капитанът се заключи в каютата си и ми каза аз да се оправям, нали съм била много умна, ха сега да ме видел, лесно ли се управлява кораб и човешки ресурс от пирати.

Аз, разбира се, не се уплаших. Та аз не се уплаших от бригадата за картофи в Куртово през 86-а година, та от някакви си космати, потни и сурови мъже ли?

Започнах – господа, Китен се намира в малка България. Малка, малка, ама има повече за плячкосване от Кан и от цялата Канска околия. Това първо. Второ – вие красиви жени виждали ли сте, може и да сте виждали, ама толкова красиви, колкото в Китен, не сте виждали. Видях, че ги заинтригувах, и смело продължих – там се прави и най-вкусният еликсир на земята, болен на крак изправя, шкембе чорба му казват. А пък каква цаца и ракия има там, такова нещо в Кан няма да намерите!

Мъжете заръкопляскаха, запяха с пълно гърло – „Йохохо, ракия и шкембе“ – и ме понесоха на ръце. Ура! Отиваме да плячкосваме! Право напред, курс към Китен!

Елисавета Данчева

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име