fbpx
От категория: Каква стана тя

КАК /НЕ/ ПРЕКАРАХМЕ ЕВРОПАТА

Европейската прокуратура обяви първата осъдителна присъда за България. Винопроизводител от Пловдив, чието име не се споменава, е осъден на една година условно и глоба от 2000 лева. Той е представил фалшиви документи за финансиране, но разследването е предотвратило източването на 400 000 евро от европейския бюджет.

Присъдата е условна, защото пловдивчанинът е засечен навреме и не е могъл да реализира измамата.

Не така стоят обаче нещата с Програмата за развитие на селските райони, която се разследва от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Финансираната през 2015-а от еврофондовете програма бе популярна като къщи за гости, но  като видя какви безобразия се вършат с милионите от Брюксел, народът я прекръсти на „къщи за тъщи”. Защото с парите се облажиха близки на всякакъв вид властници, които си построиха разкошни палати и заживяха в тях, все едно са техни. И загърбиха задължителните изисквания на европрограмата: 5 години да ги предоставят на туристи, като за обслужващ персонал са назначавани само безработни. Слухове за злоупотреби с парите на европейските данъкоплатци /тоест – и с нашите/стигнаха до Брюксел и от ОЛАФ започнаха да разследват нашенските далавери. Това принуди Фонд „Земеделие” да извърши проверка в построените 377 къщи за гости. Резултатът беше потресаващ: над 90 процента от тях бяха неизрядни. Затова на собствениците бяха наложени глоби, като парите, които трябва да върнат в европейската хазна, са на обща стойност 46 милиона и 400 хиляди лева. Собствениците обаче отричат да имат вина за каквото и да е и не искат да връщат нищо.

Невинен е най-високопоставеният чиновник – бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев. През 2015 година името му /заедно с това на сестра му и на офшорна фирма/ бе замесено в построяването на луксозна резиденция за 380 000 лева и Бойко Борисов го принуди да подаде оставка. В крайна сметка обаче той получи от Темида оправдателна присъда.

Невинен е и чалгаджията Милко Калайджиев от Асеновград, глобен от Фонд „Земеделие” за неговия европалат със сумата от 304 194 лева.

Невинни са и всички останали, които масово обжалват глобите. И ги печелят. Защото когато делата им стигат до Върховния административен съд, той ги оневинява. Поради една и съща причина: когато са съставяли актовете, проверяващите масово са вписвали погрешно неправилно основание за санкцията. Все едно катаджия да впише в акта на шофьор, че е глобен, защото няма аптечка, докато истината е, че е блъснал пешеходец. Затова магистратите, които са наясно, че експертите, съставяли наказателните постановления така, че да бъдат оборени в съда, са корумпирани, не могат да направят нищо, освен да издават оправдателни присъди.

И тук лъсва повсеместната корумпираност на държавната система. Дори на Мунчо от „Под игото” му е ясно, че корумпирани са не само пишман експертите, а и онези над тях, които са им наредили как да съставят несъстоятелни актове, защото нито един не е уволнен, въпреки че губим 46 милиона. И още нещо. Мониторинговият период на европрограмата е за 5 години и акт след неговото изтичане е невалиден. Това е друга причина глобите да се се определят като неправомерни от съда. Защото експертите на „Земеделие” са извършили проверките след изтеклия срок – за да бъдат оборени при обжалване. Тоест – властта се е погрижила тези 377 богоизбрани, които са се облажили с къщи за тъщи, да не върнат и стотинка. А те вероятно са горди: ей, прекарахме Европата с тези милиони! Европа обаче е на друго мнение.

На 8 юни ОЛАФ публикува доклад за работата си през 2021-а година. От него стана ясно, че са приключили проверките на първите 10 къщи за гости. И поради това, че не са използвани по предназначение, обратно в европейския бюджет България трябва да върне 23 милиона евро. Милиони, които обаче ще трябва да върнем всички ние, обикновените данъкоплатци. А не измамниците, защото управниците са се погрижили да останат богати и неосъдими. И сега точат лиги за нови милиони от европейски субсидии, които могат да се насочват в частни джобове. Да се надяваме обаче, че това ще става трудно. Първата присъда на Лаура Кьовеши срещу наш фермер, опитал се да отмъкне половин милион евро, вече е предупреждение към тях. От тази присъда последва и друго положително нещо: назначеният още през 2009-а година от ГЕРБ несменяем шеф на пловдивския Фонд „Земеделие” бе принуден да подаде оставка. А това обнадеждава, че чадърът от корумпираните над корумпиращите вече не е монолитен и в него проблясва първата пролука, която с усилията на ОЛАФ и Европейската прокуратура ще става все по-голяма и по-голяма.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име