fbpx

ПОНЕ ЕДНА МУТРА ЩЕ Е ВЪН

Това, което стана оня ден в политиката, сме го виждали на плажа. Някакви дечица –  момченца по гащенца и момиченцето Корнелия, в червен бански, са се заиграли в пясъка, ровят с лопатки, пресяват със ситца, носят с кофички вода от морето и строят пясъчен замък.

Изведнъж идва едно длъжко, татуирано хлапе и с мутренски маниер им стъпква замъка.

Децата писват: „Защо-о-о?”

Хлапето, намусено и навъсено, заявява от екрана на собствената си телевизия:

„Не искат да си играят с мен! Чух да ме обиждат! Не ме уважават! Те са лицемери!”

За пореден път в последната година Слави Трифонов, лидерът на Има такъв народ, стъпка намеренията на коалиционните си партньори за общо управление.

И за пореден път демонстрира пред обществото еректилната си дисфункция – само за политиката говорим, не си мислете друго… За  неспособността на един партиен лидер да води диалог с други партии и лидери, за  негодността му да свърши нещо конструктивно, за липсата на политическа и друга култура.

Че му липсва другата култура, ние си знаехме от годините на телевизионното му шоу. Мутренското поведение също не е ново – нали покрай мутрите започна възходът му, покрай братя Илиеви, Илия Павлов и прочие вече мъртви герои на прехода.

Знаем житейския му идеал  за ферарито, виждали сме девиза му, изписан върху резервната гума на джипа  – за лошите момчета, които отиват където си искат /какво съвпадение с манталитета на убиеца на кръстовището при „Хемус”!/…  Известно ни е дори какво е татуирано на гърба му:”Аз идвам и  водя ада след себе си!”

В този смисъл Слави Трифонов е последователен: обещал ни е ада и работи целенасочено да вкара държавата там.

Ние, стършелите,  си познаваме героя и манталитета му, от години пишем и предупреждаваме. А защо политиците не го знаят и мислят, че могат да си играят заедно със Слави, че с такъв като него могат да управляват?

Трябва да си много наивен, за да разчиташ на Слави Трифонов и неговата дума. Той е по-голям празнодумец и от Бойко Борисов.От всичко, което е обявил публично, нищо не е осъществил – развяваше байрака на мажоритарните избори, забрави за тях. Говореше за депутати със собствено мнение и позиция, превърна своите в послушни пешки.

Непослушните отстрани или те сами се отстраниха. Обещаваше,че ще вкара способни и компетентни хора в изпълнителната власт, неговите министри се оказаха най-безлични, особено министърката на външните работи.

Слави се обявяваше  за почтеност и борба с корупцията, а самият той, откакто е в политиката като партиен лидер,  не си подава данъчна декларация за доходите и имуществото, за фирмите и офшорките си.

Напомнят му от медиите – прави се,че не чува. Държавните органи не смеят да го докоснат – недосегаем е. Също като учителите си – братя Илиеви и Илия Павлов, като ментора си Доган,  и тях държавата не смееше да ги закача…

Сега Слави Трифонов с изявлението си стъпка пясъчния замък на коалиционните си партньори и изправи страната пред объркване. Пак ще вървим на избори, а това означава  няколко месеца без правителство и парламент. Пак ще ни управлява президентът Радев, служебно,  в период на възходяща инфлация, на газова недостатъчност и война в близост… А като знаем политическите и управленските възможности на Радев, като ни е известно кой го инсталира на президентския пост и какво доверие му имат в Европа, може да предвидим какво чака България – нищо добро!

Новите избори едва ли ще променят политическата картинка – социолозите отново не дават надежди за стабилно управление.

Но от бъдещите избори ще има  една голяма полза: най-вероятно партия Има такъв народ ще остане под чертата, а лидерът ще осъмне, самотен и забравен, на диванчето в студиото на гаражната си телевизия. И ще прави изявления само пред верните си слуги – Тошко и Станислав Балабанов…

Така ще се сбъдне поне част от лозунга „Мутри, вън!” – в  политиката ще имаме една мутра по-малко…

М. Вешим

Още от "Стършел"

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ И ПРЕИНАЧАВАНЕ

Един ден след 6-ти септември, Деня на Съединението, научих от Българското национално радио, че Захарий Стоянов бил „грантаджия”. Разбрах го от разговора на Велислава Дърева в предаването „12+3” с водещия Петър Волгин. Събрала в себе  си „цялата злоба на русороба”, Дърева си измисли някаква своя „история”, за да обяснява днешната ни журналистика. Тръгна от германския канцлер Бисмарк, който  подкупвал медии със...

Продължете

А ЗА МУСКУЛИ ПАРИ ИМА

Президентът Румен Радев пръв се курдиса за снимка с Нургюл Салимова, след като младата ни шахматистка стана втора на турнира за световната купа в Баку. И я награди с поздравителен плакет (няколко формални изречения в рамка), който не може да є послужи за нищо. Така продължи традицията българската държава да се държи като мащеха към двайсетгодишното момиче от търговищкото село Крепча,...

Продължете

ЗИМНИНАТА НА ЛЕЛЯ РАХИЛА

Леля Рахила, ако и да беше главен лаборант седми разряд и член-кореспондент на БАН, във втората половина на всеки август слагаше зимнина. По забележителен начин. Да вземем за пример корнишона – тя няма да отиде на първата сергия в града, а ще отиде при доверен търговец от зеленчуковия пазар в Кърналово. Сетне минава касетките с краставички с ултравиолетова лампа, за да...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"