fbpx
От категория: Каква стана тя

ДА ВИ ТРЯБВА МИНИСТЪР?

Преговорите са в разгара си, кандърмите текат сутрин, обед и вечер, пишат се и се късат списъци с министри, изобщо – трето раздаване на картите, няма място за майтап! И – срам не срам – отидох при мандатоносителя да попитам – както са се разбъркали картите, няма ли и аз да хвана някоя ръка. Министерства – много, все ще има нещичко и за безпартиен кандидат.

– Не ставаш – рекоха ми. – На нас са ни нужни хора, които да могат да носят политическа отговорност.

Това, за отговорността, съм го чувал – имам гражданска отговорност, скъпичко излиза, но без нея няма начин. Та – продължих да се интересувам – колко скъпа е тая политическа отговорност?

Нищо не струва, казаха ми. Безплатна е.

А, значи затова сума ти народ се натиска за нея! На нас безплатни ни дай, другите отговорности – който си ги има, да си ги носи!

А как се носи това чудо – продължих да се интересувам.

– Зависи – обясниха ми. – Някои си я носят на гръб, други – под мишница, трети – в папки, може и в дамска чантичка, но в повечето случаи – във вътрешния джоб. Но трябва да имаш сако, с яке не става. Политическа отговорност е това – не става да я носиш неглиже.

Имам едно сако вкъщи, от сватбата на детето остана, демоде ще дойде, но ще свърши работа.

Давайте, казах, отговорността, ще я нося, та пушек ще се вдигне! Да видите вие как се носи отговорност! Не като тия, дето докато я пипнат, и я изпускат на земята! Всъщност, извинете за въпроса, ако я изпусна, какво става? Моята гражданска, за която ми смъкват кожата на вноски, е за в случай, че трясна колата и направя беля.

Ако ми катастрофира министерството, какво правим?

Ами, тогава, вдигнаха рамене, ще си я понесеш!

– А как се понася политическа отговорност?

Леко, обясниха ми, казваш, че я понасяш и си готов! Хората държавата фалираха, партиите им се разпаднаха, а те я понасят сякаш нищо не е било и пак са си им председатели. Другите пък парламента разтуриха, бият се в гърдите, че политическата отговорност у тях била за тая работа, пък после – гледаш ги – още недоизтървали тази, а вече поели нова отговорност – да се кандидатират за следващия.

Добре де, рекох, а кой ще плаща за поразиите?

Ами, обясниха ми, вие, дето ги избирате политически отговорните – в случая твоя милост. Това си е твоя политическа отговорност. Вярно, скъпичко ти иде, виж бензинът на какво замяза, но пък поне го има, ние, живот и зраве, ще поемем политическата отговорност да го има и през зимата.

– А ако го няма?

– Тогава ще понесем политическата отговорност – гордо ми отговориха.

Пък аз им казах… Какво им казах?… Сещам се какво им казах…

Моля малките деца и слабонервните госпожици да не слушат… Пък и да слушат – какво от това – ще поема и понеса политическата отговорност за казаното!

Румен БЕЛЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име