fbpx
От категория: Каква стана тя

НЕ ПЕВЦИТЕ ПАЛЯТ

Преди време бе подпален българският културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля.

Още като го откриха с височайшо присъствие на български държавници, сред които вицепрезидентката Йотова, външната министърка Генчовска, политици и депутати, „Стършел” писа, че „Иван Михайлов” не е най-подходящото име за наш културен клуб  в Република Северна Македония. И припомнихме, че Ванчо Михайлов е отговорен за не едно убийство – и в България, и в Македония, и в Европа. Името му се свързва повече  с пищови и бомби, отколкото с култура. Ако трябва един български културен клуб наистина да е културен, защо не го нарекоха на големия ни поет Пейо Яворов, приятел и съратник на Гоце Делчев, деен участник в борбите за Македония?

Един клуб „Яворов” едва ли щеше да лумне в пламъци седмица след откриването му.

Но станалото – станало. Пожарът възпламени не само входната врата, а и отношенията между двете ни страни. Вместо разбирателство и културно сътрудничество получихме пушек, сажди и взаимни обвинения.

Все пак македонското правителство бързо залови извършителя – оказа се певец, името му е Ламбе Алабаковски. Напомня газено ламбено шише с фитил – сякаш пироманията на Ламбе си е дошла с името му.

До момента не бяхме слушали негови песни, но по телевизията пуснаха нещо от репертоара на Ламбе. Видяхме и чухме що за певец е – определено не е  Влатко Стефановски, големия македонски музикант и интелектуалец, аплодиран на многобройните си концерти у нас.

Стилът на Ламбе е като на Слави Трифонов. Чалга.

Тоест, медийните заглавия „Певец запали българския културен център в Битоля” – не са верни. Не певец, а чалгаджия го запали.

Също както Слави Трифонов със своята чалга-политика пали всеки опит за сближаване между двете ни страни.

Талантливите хора, истинските музиканти, писатели, артисти не палят с бензин, те палят публиката с изкуството си.

Те са мост между страните, а не пожар.

Пожарите ги палят чалга-популистите, особено когато се захванат с политика.

Навремето нашият колега Дамян Бегунов казваше, макар и по друг повод:”Нека всяка партия си върже лумпените!”

„Всяка държава да си върже лумпените! – бихме го допълнили днес.

Но как, като лумпените станаха повече от нормалните хора? Те вече са с претенция да ни определят бъдещето.

Михал Мишковед

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име